Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Węgierski gulasz- pörkölt to mięso z cebulą, papryką, boczkiem, marchewką, pomidorami i dużą ilością przypraw. Początkowo było to danie pasterzy, stąd jego nazwa. Potem stało się narodowym specjałem Węgrów podawanym głównie na weselach. Dzisiaj znany jest na całym świecie. To bardzo smacznie przyrządzone mięso uwielbiane szczególnie przez amatorów jednogarnkowych, pikantnych dań. Można gulasz podawać z pieczywem, ziemniakami kluskami, a najsmaczniejszy jest serwowany z plackami ziemniaczanymi.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27850
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27850
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Wysmażamy go i dodajemy mięso pokrojone w kostkę ok. 2 cm i obtoczone w mące.
Kiedy mięso się przyrumieni dodajemy do niego cebulę pokrojoną również w kostkę, następnie marchew startą na grubych oczkach i papryki- czerwoną oraz chilli, rozdrobnione. W momencie, gdy mięso i warzywa się poduszą wsypujemy paprykę czerwoną, czosnek granulowany, sól, pieprz i dajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę mieszamy.
Teraz wlewamy bulion lub wodę, maggi, sos sojowy, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy patelnię pokrywą i dusimy mięso godzinę, do miękkości. Na koniec rozkłócamy 2 łyżki mąki w odrobinie wody i zagęszczamy nią gulasz. Pyszne danie węgierskie gotowe!