Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Węgierski gulasz- pörkölt to mięso z cebulą, papryką, boczkiem, marchewką, pomidorami i dużą ilością przypraw. Początkowo było to danie pasterzy, stąd jego nazwa. Potem stało się narodowym specjałem Węgrów podawanym głównie na weselach. Dzisiaj znany jest na całym świecie. To bardzo smacznie przyrządzone mięso uwielbiane szczególnie przez amatorów jednogarnkowych, pikantnych dań. Można gulasz podawać z pieczywem, ziemniakami kluskami, a najsmaczniejszy jest serwowany z plackami ziemniaczanymi.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5705
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 91
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 112
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 621
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5705
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 91
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 112
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 621
Składniki
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Wysmażamy go i dodajemy mięso pokrojone w kostkę ok. 2 cm i obtoczone w mące.
Kiedy mięso się przyrumieni dodajemy do niego cebulę pokrojoną również w kostkę, następnie marchew startą na grubych oczkach i papryki- czerwoną oraz chilli, rozdrobnione. W momencie, gdy mięso i warzywa się poduszą wsypujemy paprykę czerwoną, czosnek granulowany, sól, pieprz i dajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę mieszamy.
Teraz wlewamy bulion lub wodę, maggi, sos sojowy, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy patelnię pokrywą i dusimy mięso godzinę, do miękkości. Na koniec rozkłócamy 2 łyżki mąki w odrobinie wody i zagęszczamy nią gulasz. Pyszne danie węgierskie gotowe!