Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Węgierski gulasz- pörkölt to mięso z cebulą, papryką, boczkiem, marchewką, pomidorami i dużą ilością przypraw. Początkowo było to danie pasterzy, stąd jego nazwa. Potem stało się narodowym specjałem Węgrów podawanym głównie na weselach. Dzisiaj znany jest na całym świecie. To bardzo smacznie przyrządzone mięso uwielbiane szczególnie przez amatorów jednogarnkowych, pikantnych dań. Można gulasz podawać z pieczywem, ziemniakami kluskami, a najsmaczniejszy jest serwowany z plackami ziemniaczanymi.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4685
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34349
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2047
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113733
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4685
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34349
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2047
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113733
Składniki
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Wysmażamy go i dodajemy mięso pokrojone w kostkę ok. 2 cm i obtoczone w mące.
Kiedy mięso się przyrumieni dodajemy do niego cebulę pokrojoną również w kostkę, następnie marchew startą na grubych oczkach i papryki- czerwoną oraz chilli, rozdrobnione. W momencie, gdy mięso i warzywa się poduszą wsypujemy paprykę czerwoną, czosnek granulowany, sól, pieprz i dajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę mieszamy.
Teraz wlewamy bulion lub wodę, maggi, sos sojowy, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy patelnię pokrywą i dusimy mięso godzinę, do miękkości. Na koniec rozkłócamy 2 łyżki mąki w odrobinie wody i zagęszczamy nią gulasz. Pyszne danie węgierskie gotowe!