Gulasz węgierski ugotowany na mięsie wieprzowym, podany z kaszą gryczaną, białą. Nie jest to oryginalny przepis, bo nie wiem czy taki istnieje, ilu jest Węgrów tyle jest przepisów, ale składniki dobrałam średnio z kilku przepisów na gulasz węgierski.
Gulasz węgierski z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.
Składniki
- mięso wieprzowe 1 kg
- cebula 2 szt
- smalec 2 łyżki
- papryka czerwona słodka 1 szt
- fasolka mamut 12 strąków
- suszona włoszczyzna 4 łyżki
- bulion 1 litr
- czosnek 3 ząbki
- sól do smaku
- pieprz ziołowy do smaku
- ziele angielskie 5-6 ziaren
- liść laurowy 3 szt
- papryka mielona słodka 2 łyżki
- papryka mielona ostra 1 łyżeczka
- sos sojowy ciemny 4 łyżki
Składniki
- mięso wieprzowe 1 kg
- cebula 2 szt
- smalec 2 łyżki
- papryka czerwona słodka 1 szt
- fasolka mamut 12 strąków
- suszona włoszczyzna 4 łyżki
- bulion 1 litr
- czosnek 3 ząbki
- sól do smaku
- pieprz ziołowy do smaku
- ziele angielskie 5-6 ziaren
- liść laurowy 3 szt
- papryka mielona słodka 2 łyżki
- papryka mielona ostra 1 łyżeczka
- sos sojowy ciemny 4 łyżki

Potrzebne przybory kuchenne
nóż, patelnia, garnek,
Etapy przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w większą kostkę 3/3 cm. Mięso solimy i smażymy na rozgrzanym smalcu do lekkiego zarumienienia się. Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć plastry, dodajemy do smażącego się mięsa, cebula musi być ładnie zeszklona, na patelnię możemy dodać wszystkie pokrojone warzywa. W między czasie zagotowujemy bulion z suszoną włoszczyzną, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone mięso z cebulą i warzywami, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku i gotujemy 40 minut, do miękkości mięsa. Po tym czasie dodajemy rozdrobniony czosnek, sos sojowy oraz mielone papryki, ostrą i słodką. Dusimy jeszcze około 20 minut żeby zredukować troszkę wody i gulasz żeby zrobił się gęstszy. Ugotowany gulasz podajemy z kaszą gryczaną lub inną którą lubimy. Smacznego !!!

Przepis w Waszym wykonaniu (9)


Komentarze do przepisu (9)
Ostatnio komentowane przepisy

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 266

Jakie słodkie śniadanie można zjeść na diecie oprócz owsianki? Idealnie spraw...
Odsłon: 56

Pyszne , pożywne do zjedzenia w domu jak również do pracy.
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Pieczarki
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 65
Ostatnio komentowane przepisy

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 266

Jakie słodkie śniadanie można zjeść na diecie oprócz owsianki? Idealnie spraw...
Odsłon: 56

Pyszne , pożywne do zjedzenia w domu jak również do pracy.
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Mięso
- Pieczarki
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 65



Składniki
- mięso wieprzowe 1 kg
- cebula 2 szt
- smalec 2 łyżki
- papryka czerwona słodka 1 szt
- fasolka mamut 12 strąków
- suszona włoszczyzna 4 łyżki
- bulion 1 litr
- czosnek 3 ząbki
- sól do smaku
- pieprz ziołowy do smaku
- ziele angielskie 5-6 ziaren
- liść laurowy 3 szt
- papryka mielona słodka 2 łyżki
- papryka mielona ostra 1 łyżeczka
- sos sojowy ciemny 4 łyżki
Mięso myjemy, osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w większą kostkę 3/3 cm. Mięso solimy i smażymy na rozgrzanym smalcu do lekkiego zarumienienia się. Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć plastry, dodajemy do smażącego się mięsa, cebula musi być ładnie zeszklona, na patelnię możemy dodać wszystkie pokrojone warzywa. W między czasie zagotowujemy bulion z suszoną włoszczyzną, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone mięso z cebulą i warzywami, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku i gotujemy 40 minut, do miękkości mięsa. Po tym czasie dodajemy rozdrobniony czosnek, sos sojowy oraz mielone papryki, ostrą i słodką. Dusimy jeszcze około 20 minut żeby zredukować troszkę wody i gulasz żeby zrobił się gęstszy. Ugotowany gulasz podajemy z kaszą gryczaną lub inną którą lubimy. Smacznego !!!
Kolorowe i smakowite danie:)
Pyszny gulasz!
Niesamowicie pyszne i aromatyczne połączenie smaków! <3
Swojsko i smacznie!
Wyglada przesmacznie :)