Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz został wymyślony przez Węgrów, którzy przyrządzali go pod postacią gęstej, paprykowanej zupy, gotowanej najczęściej w kociołku. Polacy przerobili ten madziarski przepis i tak powstał gulasz w naszym rozumieniu, czyli mięsa duszonego wraz z cebulą i papryką.Cebuli w nim powinno być tyle samo ile mięsa, gdyż powolny proces gotowania sprawia, że cebula rozpada się kompletnie, tworząc zawiesisty sos, który nie jest przecież zasmażany lecz ile domów tyle wersji tej pysznej rozgrzewającej potrawy. Poniżej znajdziecie moją wersję gulaszu w odłonie z wieprzowiny. Zapraszam !
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 353
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 353
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Sposób przyrządzenia Zaczynamy od pokrojenia wcześniej umytego mięsa wieprzowego w średniej wielkości kostkę. Tak pokrojone mięso marynujemy w odrobinie oliwy z oliwek, z dodatkiem czosnku, kminku, papryki ostrej oraz ziół prowansalskich, przez około 30 minut. Następnie na głębokiej patelni lub szerokim garnku rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę, smażymy ją kilkanaście minut na niewielkim ogniu, aż zmięknie i się zrumieni, dodajemy pod koniec drobno pokrojony czosnek. Kiedy cebula jest gotowa dorzucamy pokrojoną w dużą kostkę czerwoną paprykę.
Po 10 min wsypujemy paprykę w proszku, mieszamy, uważając, by sie nie przypaliła.W tym momencie dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Po kolejnych 15 minutach dodajemy pokrojone zamarynowane mięso i całość zalewamy litrem wrzącej wody tak aby mięso zostało przykryte . Całość dusimy przez około 30 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą oraz łyżkę cukru i odrobinę sosu Worcestershire ( opcjonalnie) . Dodajemy resztę przypraw i całość dusimy do uzyskania ulubionej konsystencji najlepiej pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 2 godzin, czasami mieszając i ewentualnie podlewając nieco wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed podaniem w razie konieczności odparowujemy, sos nam zgęstnieje od cebuli i ziemniaków które muszą nam się rozpaść dzięki czemu gulasz będzie zawiesisty. Gotowe ! Smacznego !! Porada Dobry gulasz to danie przygotowywane w jednym garnku. Nie ma drogi na skróty, potrzeba czasu aby był dobrze przyrządzony.