Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wieprzowy z boczniakami

Gulasz wieprzowy z boczniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2156 Ocena: 47981

Dodano:

Odsłon: 7673

Nasza wersja gulaszu w połączeniu z aromatycznym czosnkiem i boskimi boczniakami. Od jakiegoś czasu traktujemy je, jak pieczarki.

Składniki

  • 400 g karkówki wieprzowej
  • 150 g boczniaków
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka (płaska) mąki ziemniaczanej
  • kasza gryczana
  • szczypiorek
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dość dużą kostkę.

    Na rozgrzanym smalcu podsmażamy na rumiano, dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem.

    Następnie dodajemy 1 łyżkę przyprawy, mieszamy i wrzucamy pokrojone w paski boczniaki. Dalej dusimy pod przykryciem do ich miękkości.

    Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy do gulaszu, energicznie mieszamy i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką.

    Podajemy z kaszą gryczaną i posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń