Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz wołowy to wspaniały pomysł na pyszny obiad, w mojej wersji powstał z jakichś tam resztek zalegających w lodówce. Przepis jest bardzo prosty, a gulasz z wołowiny można podać na wiele sposobów. Zapraszam do gotowania. Dodam że robiłem go tylko dla siebie, także jeśli chcesz zaserwować to danie rodzinie musisz proporcjonalnie zwiększyć ilość składników. Nie chciało się, ale zrobiłem :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9559
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20825
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9559
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20825
Składniki
Nagrzej dość dużą patelnię. Wlej dwie łyżki oleju do smażenia i poczekaj, aż olej dobrze się nagrzeje, a następnie ostrożnie wyłóż kawałki mięsa. Pozwól, by wołowina się zarumieniła. W trakcie podsmażania zamieszaj kilka razy mięso. Gdy mięso jest już podsmażone, to przekładaj je do garnka, w którym gulasz będzie duszony w kolejnym etapie. Na patelni zostaw jednak tłuszcz, ponieważ będziesz na nim smażyć warzywa.
Do garnka z podsmażonym mięsem dokładam pół pokrojonej i również wstępnie podsmażonej z czosnkiem cebuli, wlewam do całości okołó pół litra wody i dokładam następnie pokrojone warzywa.
Przyprawy i kostkę dodaję od razu. Całość mieszam dokładnie i duszę pod przykryciem około 80 minut na 1/3 mocy palnika.
Gdy mięso zmięknie, pora sprawdzić smak gulaszu oraz lekko go zagęścić. W razie potrzeby dopraw gulasz dodając do niego więcej soli, pieprzu lub też papryki chili albo pieprzu cayenne. Jeśli odparowało Ci sporo sosu dolej niceco wody. Po upływie tego czasu dodaję pomidory z puszki (odsączone) i mieszam całość dokładnie. Dusimy następnie godzinę. Odstaw na 15-20 minut na zimny palnik, niech całość się uspokoi.
Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale nadrabia smakiem jak na obiad z resztek znalezionych w czeluściach lodówki. Mój tryb życia nie pozwala mi na wykwintne pokazanie tego dania ozdobionego zieleniną i inymi pierdołami, jest takie jakie ma być :) ( Foto etapu drugiego jest " zapgrejdowane " o pomidorki :P robiłem go drugi raz i to zdjęcie pochodzi z drugiego przygotowania :)) )