Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wołowy z pieczarkami, ogórkiem i lubczykiem

Gulasz wołowy z pieczarkami, ogórkiem i lubczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 811

Dodano:

Odsłon: 288

Gulasz w takim wydaniu pasuje zarówno do ziemniaków, jak i ryżu, makaronu, czy nawet kopytek.

Składniki

  • 300 g udźca wołowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1 cebula
  • 500 ml wody
  • 4 średniej wielkości pieczarki
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Udziec myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju przez 5 minut.

    Po tym czasie przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulę i razem smażymy na rumiano.

    Następnie wlewamy 450 ml wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, dusimy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby w międzyczasie podlewamy odrobiną wody).

    Pod koniec dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojone w kostkę ogórki, jeszcze chwilę dusimy.

    Skrobię rozprowadzamy w 50 ml wody i dodajemy do garnka z mięsem, mieszamy do czasu, aż lekko zgęstnieje.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i lubczykiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń