Dania główne Przepis na:
Gulasz wołowy z pieczarkami, ogórkiem i lubczykiem

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 811
Dodano: 29.10.2019
Odsłon: 288
Składniki
- 300 g udźca wołowego
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1 cebula
- 500 ml wody
- 4 średniej wielkości pieczarki
- 2 ogórki konserwowe
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1-2 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Udziec myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju przez 5 minut.
Po tym czasie przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulę i razem smażymy na rumiano.
Następnie wlewamy 450 ml wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, dusimy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby w międzyczasie podlewamy odrobiną wody).
Pod koniec dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojone w kostkę ogórki, jeszcze chwilę dusimy.
Skrobię rozprowadzamy w 50 ml wody i dodajemy do garnka z mięsem, mieszamy do czasu, aż lekko zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i lubczykiem.
Komentarze do przepisu (2)

Do-syta 30 październikaZgłoś do usunięcia
Pyszny:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 29 październikaZgłoś do usunięcia
Pyszotka taki gulasz ;)1 Kto głosował? | Odpowiedz