Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny gulasz wołowy z niecodziennymi dodatkami- śliwka, pomarańcza i czekolada
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszną młodą kapustę z klopsikami, którą...
Odsłon: 233
Smaczny i szybki deser z trzech składników.
Odsłon: 143
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 27842
Pyszne, wyjątkowo kruche i delikatne rogaliki z powidłami śliwkowymi. Są idea...
Odsłon: 129
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszną młodą kapustę z klopsikami, którą...
Odsłon: 233
Smaczny i szybki deser z trzech składników.
Odsłon: 143
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 27842
Pyszne, wyjątkowo kruche i delikatne rogaliki z powidłami śliwkowymi. Są idea...
Odsłon: 129
Składniki
Dodać wino, ocet balsamiczny, liść laurowy, cynamon i gałkę oraz ziele – wymieszać. Mięso pokroić na kawałki, dodać do marynaty, zostawić na minimum 2 godziny a najlepiej na noc.
Mięso wyjąć z marynaty i obsuszyć ręcznikiem papierowym, marynatę przecedzić i zachować. Cebulę posiekać, seler pokroić w drobną kostkę, marchewką w większą kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę aż sie zarumieni, dodać czosnek, marchewkę i seler naciowy i smażyć ok 10 minut, mieszając. Warzywa przełożyć do garnka, na patelnię wrzucić osuszone mięso. Smażyć mięso w dwóch partiach aż się zarumieni i przełożyć do warzyw. Do garnka dodać marynatę i dolać 1 szklankę wody, włożyć śliwki i gotować całość na wolnym ogniu ok 2,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
Na samy końcu dodać czekoladę, doprawić solą i pieprzem. Posiekać natkę, zetrzeć skórkę z pomarańczy – posypać gulasz na talerzach. Podawać z kaszą (pęczka, gryczana) albo ziemniakami.