Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny gulasz wołowy z niecodziennymi dodatkami- śliwka, pomarańcza i czekolada
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4963
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13436
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5842
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7546
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4963
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13436
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5842
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7546
Składniki
Dodać wino, ocet balsamiczny, liść laurowy, cynamon i gałkę oraz ziele – wymieszać. Mięso pokroić na kawałki, dodać do marynaty, zostawić na minimum 2 godziny a najlepiej na noc.
Mięso wyjąć z marynaty i obsuszyć ręcznikiem papierowym, marynatę przecedzić i zachować. Cebulę posiekać, seler pokroić w drobną kostkę, marchewką w większą kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę aż sie zarumieni, dodać czosnek, marchewkę i seler naciowy i smażyć ok 10 minut, mieszając. Warzywa przełożyć do garnka, na patelnię wrzucić osuszone mięso. Smażyć mięso w dwóch partiach aż się zarumieni i przełożyć do warzyw. Do garnka dodać marynatę i dolać 1 szklankę wody, włożyć śliwki i gotować całość na wolnym ogniu ok 2,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
Na samy końcu dodać czekoladę, doprawić solą i pieprzem. Posiekać natkę, zetrzeć skórkę z pomarańczy – posypać gulasz na talerzach. Podawać z kaszą (pęczka, gryczana) albo ziemniakami.