Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z boczniaków to ciekawy pomysł na wegańskie danie, które bardzo dobrze „udaje” prawdziwie mięsny gulasz. Nie mogło zabraknąć także warzyw znanych z klasycznej wersji tego dania: papryki, cebuli, pieczarek. Całość bardzo dobrze komponuje się z chlebem. Jest potrawą bardzo szybką w przygotowaniu i z powodzeniem można też przygotować ją na 2-3 dni.
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 10213
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 2062
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 65
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 10213
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 2062
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 65
Składniki
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Paprykę umyj i oczyść z gniazda nasiennego. Pokrój ją w drobną kostkę. Ogórki pokrój w cienkie plasterki. Pieczarki pokrój na ćwiartki, a większe sztuki na ósemki.
Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj cebulę i smaż przez kilka minut do miękkości. Dodaj pokrojoną paprykę i gotuj przez kolejne 3-5 minut. Warzywa przełóż na osobny talerz.
Na tę samą patelnię dodaj pozostałą łyżkę oliwy. Włóż na tłuszcz oba rodzaje grzybów i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż woda całkowicie odparuje. Dopraw całość solą i czosnkiem.
Dodaj krojone pomidory, bulion warzywny, paprykę w proszku i gałązki tymianku. Doprowadź gulasz z boczniaków do wrzenia. Patelnię przykryj pokrywką i zmniejsz ogień. Gotuj wszystko przez ok. 20 minut. Sos powinien zgęstnieć.
Gulasz z boczniaków podawaj na ciepło, udekorowany siekaną natką pietruszki, z dodatkiem chleba, ziemniaków lub ryżu.