Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z ciecierzycą i pieczarkami

Gulasz z ciecierzycą i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 809

Dodano:

Odsłon: 2816

Kilka dni temu, ugotowałam coś co wynikało z potrzeby szybkiego zjedzenie czegoś ciepłego i pożywnego. I Powiem Wam, że wyszło naprawdę pycha! Lekko orientalnie i odpowiednio rozgrzewająco;) Jak to danie nazwać? Pojęcia nie mam. A skoro jest w tym daniu ciecierzyca i pieczarki niech będzie gulasz z ciecierzycą i pieczarkami.

Składniki

  • Pół puszki ciecierzycy
  • Ok. 8-10 pieczarek
  • 1 cebula
  • ½ pora
  • Połowa czerwonej papryki
  • Kilka kawałków papryki marynowanej (ja mam akurat białą)
  • Trochę passaty pomidorowej lub krojone pomidory z puszki (niepełna szklanka)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki suszonej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (można dać ząbek zwykłego)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Łyżka sosu sojowego jasnego
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gulasz z ciecierzycą i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Cebulę i pora pokroiłam w kostkę i lekko zeszkliłam na odrobinie oleju. Podczas smażenia dodałam wszystkie przyprawy poza solą i pierzem. Pieczarki pokroiłam w małe kawałki. Dodałam do cebuli i pora i smażyłam aż puszczą sok. Potem dodałam pokrojone w kostkę oba rodzaje papryki, odsączoną z zalewy ciecierzycę , passatę pomidorową i sos sojowy. Całość dusiłam około 10 minut. Na koniec doprawiłam solą, pieprzem i dodałam posiekane listki bazylii.
    Gulasz podałam z makaronem razowym ale można z chlebem lub kaszą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń