Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon cukinii trwa w najlepsze...a co dobrego można z nich zrobić? Pyszny, aromatyczny gulasz!
Przepis dnia
Wspaniały sernik! Klasycznie pieczony bez żadnej przykrywki na wierzchu. Jed...
Odsłon: 20840
Rosół tylko z makaronem? Przełamaliśmy się i podaliśmy niedzielny rosół z pie...
Odsłon: 12923
Fajna odmiana tradycyjnych naleśników, która zaskoczy Twoich bliskich. Jeśl...
Odsłon: 1699
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 93
Przepis dnia
Dziś mam dla Was orzeźwiającą propozycję dla miłośników słodkości – pyszny de...
Odsłon: 12304
Pierogi z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśne...
Odsłon: 193
Esencjonalny bulion wołowy podany z naleśnikami to fantastyczny pomysł na dan...
Odsłon: 4295
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 93
Przepis dnia
Dziś mam dla Was orzeźwiającą propozycję dla miłośników słodkości – pyszny de...
Odsłon: 12304
Pierogi z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśne...
Odsłon: 193
Esencjonalny bulion wołowy podany z naleśnikami to fantastyczny pomysł na dan...
Odsłon: 4295
Składniki
Przygotuj warzywa i naczynie, w którym będziesz przygotowywać gulasz: - szybkowar - wolnowar, - thermomix, - zwykły garnek. Jak używałam wolnowaru.
Warzywa umyj. Cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Cebulę, czosnek, marchewkę obierz ze skórki Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę pokrój w plastry. Kurczaka umyj i także pokrój w drobna kostkę. Wszystko razem włóż do garnka i wymieszaj.
Dodaj przyprawy (sól, pieprz, paprykę mieloną ok. pół łyżeczki), ziele angielskie, liście laurowe. Wszystko zalej wodą do momentu, aż składniki będą minimalnie przykryte. Zacznij gotować i tutaj zaczynają się różnice. W przypadku wolnowaru gulasz gotuje się ok. 3-4 godzin. Szybkowar ok godziny. W zwykłym garnku ok 2 godzin. Gotujemy do czasu aż mięso będzie się delikatnie "rozpadało", a warzywa będą miękkie. Ja wiem, że gulasz jest już gotowy kiedy w domu zaczyna pięknie pachnieć.
Na koniec dodaję słoiczek koncentratu pomidorowego. Wszystko razem mieszam i odstawiam na kilka godzin. Jeżeli sos jest za rzadki to możesz dodać skrobię ziemniaczaną (ja wsypuje ok. 1 łyżki skrobi na drobne sitko i sypię mąkę, jednocześnie mieszając gulasz). Na koniec zakosztuj czy nie potrzebujesz więcej soli, pieprzu, może ostrej papryki do smaku...wszystko zależy od aromatu warzyw.
Gulasz możesz podawać z ziemniaczkami, ryżem, kaszą...albo samym chlebem.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kurczak z mozzarellą i koperkiem
Dania główne
Pierogi z mięsem surowym
Dania główne
Karkówka w warzywach
Dania główne
Kotlety z kaszy jęczmiennej
Kurczak z mozzarellą i koperkiem
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 93
Pierogi z mięsem surowym
Pierogi z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśne...
Odsłon: 193