Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon cukinii trwa w najlepsze...a co dobrego można z nich zrobić? Pyszny, aromatyczny gulasz!
Przygotuj warzywa i naczynie, w którym będziesz przygotowywać gulasz:
- szybkowar
- wolnowar,
- thermomix,
- zwykły garnek.
Jak używałam wolnowaru.
Warzywa umyj. Cukinię i paprykę pokrój w kostkę.
Cebulę, czosnek, marchewkę obierz ze skórki Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę pokrój w plastry.
Kurczaka umyj i także pokrój w drobna kostkę.
Wszystko razem włóż do garnka i wymieszaj.
Dodaj przyprawy (sól, pieprz, paprykę mieloną ok. pół łyżeczki), ziele angielskie, liście laurowe. Wszystko zalej wodą do momentu, aż składniki będą minimalnie przykryte.
Zacznij gotować i tutaj zaczynają się różnice. W przypadku wolnowaru gulasz gotuje się ok. 3-4 godzin. Szybkowar ok godziny. W zwykłym garnku ok 2 godzin. Gotujemy do czasu aż mięso będzie się delikatnie "rozpadało", a warzywa będą miękkie. Ja wiem, że gulasz jest już gotowy kiedy w domu zaczyna pięknie pachnieć.
Na koniec dodaję słoiczek koncentratu pomidorowego. Wszystko razem mieszam i odstawiam na kilka godzin. Jeżeli sos jest za rzadki to możesz dodać skrobię ziemniaczaną (ja wsypuje ok. 1 łyżki skrobi na drobne sitko i sypię mąkę, jednocześnie mieszając gulasz).
Na koniec zakosztuj czy nie potrzebujesz więcej soli, pieprzu, może ostrej papryki do smaku...wszystko zależy od aromatu warzyw.
Gulasz możesz podawać z ziemniaczkami, ryżem, kaszą...albo samym chlebem.
Przepis dnia
Pyszne mieciutkie żeberka w aromatyczny sosie barbecue idealne na party.
Odsłon: 1743
Smaczny gęsty sos. do ryżu, makaronu jak i na kanapki
Odsłon: 647
Tego dnia miałam ochotę na chili ale prawie zero czasu by je przygotować. Z p...
Odsłon: 2506
Krokiety z mięsem idealnie sprawdzą się do barszczu czerwonego lub ulubionego...
Odsłon: 1400
Jako, ze najlepszym z warzyw jest kotlet z karkowki, polecam .Wspaniale, prze...
Odsłon: 19060
Krokiety z mięsem idealnie sprawdzą się do barszczu czerwonego lub ulubionego...
Odsłon: 1400
Jako, ze najlepszym z warzyw jest kotlet z karkowki, polecam .Wspaniale, prze...
Odsłon: 19060
Składniki
Przygotuj warzywa i naczynie, w którym będziesz przygotowywać gulasz: - szybkowar - wolnowar, - thermomix, - zwykły garnek. Jak używałam wolnowaru.
Warzywa umyj. Cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Cebulę, czosnek, marchewkę obierz ze skórki Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę pokrój w plastry. Kurczaka umyj i także pokrój w drobna kostkę. Wszystko razem włóż do garnka i wymieszaj.
Dodaj przyprawy (sól, pieprz, paprykę mieloną ok. pół łyżeczki), ziele angielskie, liście laurowe. Wszystko zalej wodą do momentu, aż składniki będą minimalnie przykryte. Zacznij gotować i tutaj zaczynają się różnice. W przypadku wolnowaru gulasz gotuje się ok. 3-4 godzin. Szybkowar ok godziny. W zwykłym garnku ok 2 godzin. Gotujemy do czasu aż mięso będzie się delikatnie "rozpadało", a warzywa będą miękkie. Ja wiem, że gulasz jest już gotowy kiedy w domu zaczyna pięknie pachnieć.
Na koniec dodaję słoiczek koncentratu pomidorowego. Wszystko razem mieszam i odstawiam na kilka godzin. Jeżeli sos jest za rzadki to możesz dodać skrobię ziemniaczaną (ja wsypuje ok. 1 łyżki skrobi na drobne sitko i sypię mąkę, jednocześnie mieszając gulasz). Na koniec zakosztuj czy nie potrzebujesz więcej soli, pieprzu, może ostrej papryki do smaku...wszystko zależy od aromatu warzyw.
Gulasz możesz podawać z ziemniaczkami, ryżem, kaszą...albo samym chlebem.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pizza ze szparagami
Dania główne
Gulasz wieprzowy z makaronem rurki.
Dania główne
Mielone z marchewką
Dania główne
Roladki schabowe z ziemniakami
Pizza ze szparagami
Jeśli masz ochotę na kuchenne eksperymenty, pizza ze szparagami powinna konie...
Odsłon: 7
Gulasz wieprzowy z makaronem rurki.
Gulasz ugotowany z szynki wieprzowej i warzyw, podany z makaronem rurki.
Odsłon: 136