Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z cukinii i papryki

Gulasz z cukinii i papryki

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 452

Dodano:

Odsłon: 2694

Sezon cukinii trwa w najlepsze...a co dobrego można z nich zrobić? Pyszny, aromatyczny gulasz!

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 duża cukinia żółta
  • 2-3 papryki (najlepiej żółta, czerwona i czerwona słodka)
  • 2 cebule
  • 2-3 marchewki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • pieprz mielony i w kulkach ok. 10
  • ziele angielskie ok. 6 kulek
  • 2 liście laurowe, papryka mielona, sól, opcjonalnie ostra papryka
  • koncentrat pomidorowy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gulasz z cukinii i papryki

Przygotowanie

  1. Przygotuj warzywa i naczynie, w którym będziesz przygotowywać gulasz:
    - szybkowar
    - wolnowar,
    - thermomix,
    - zwykły garnek.

    Jak używałam wolnowaru.

  2. Warzywa umyj. Cukinię i paprykę pokrój w kostkę.

    Cebulę, czosnek, marchewkę obierz ze skórki Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę pokrój w plastry.

    Kurczaka umyj i także pokrój w drobna kostkę.

    Wszystko razem włóż do garnka i wymieszaj.

  3. Dodaj przyprawy (sól, pieprz, paprykę mieloną ok. pół łyżeczki), ziele angielskie, liście laurowe. Wszystko zalej wodą do momentu, aż składniki będą minimalnie przykryte.

    Zacznij gotować i tutaj zaczynają się różnice. W przypadku wolnowaru gulasz gotuje się ok. 3-4 godzin. Szybkowar ok godziny. W zwykłym garnku ok 2 godzin. Gotujemy do czasu aż mięso będzie się delikatnie "rozpadało", a warzywa będą miękkie. Ja wiem, że gulasz jest już gotowy kiedy w domu zaczyna pięknie pachnieć.

  4. Na koniec dodaję słoiczek koncentratu pomidorowego. Wszystko razem mieszam i odstawiam na kilka godzin. Jeżeli sos jest za rzadki to możesz dodać skrobię ziemniaczaną (ja wsypuje ok. 1 łyżki skrobi na drobne sitko i sypię mąkę, jednocześnie mieszając gulasz).

    Na koniec zakosztuj czy nie potrzebujesz więcej soli, pieprzu, może ostrej papryki do smaku...wszystko zależy od aromatu warzyw.

  5. Gulasz możesz podawać z ziemniaczkami, ryżem, kaszą...albo samym chlebem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 04 sierpnia Uwielbiamy dania jednogarnkowe - gulasz wygląda pysznie :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń