Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, miękkie kawałki mięsa w zawiesistym aromatycznym sosie. Przygotowanie w szybkowarze znacznie skraca czas gotowania.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 199
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 199
Składniki
Ziele angielskie, jałowiec i pieprz ucieramy w moździerzu. Mięso kroimy w kostkę. Marchewkę i selera kroimy w plastry, cebulę w wiórka. Na patelni podgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy mięso na średnim ogniu z obu stron. Kiedy będzie lekko przypieczone, zdejmujemy z patelni. Na patelnię dajemy drugą łyżkę tłuszczu i przesmażamy warzywa. Do szybkowara wkładamy mięso, warzywa, przyprawy, suszone grzyby, powidła. Zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystko co jest w środku. Zamykamy szybkowar i gotujemy na dużym ogniu, aż garnek złapie odpowiednie ciśnienie. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 20 minut. Teraz czekamy, aż ciśnienie opadnie. Otwieramy garnek. Dodajemy wino i chleb pokrojony w kostkę (dla zagęszczenia). Gotujemy jeszcze około 10-15 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku. Jeśli chcecie mocniej zagęścić sos możecie dodać mąkę rozmieszaną w wodzie. Gulasz można podać z kaszą gryczaną i surówką.