Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz to danie jednogarnkowe, które jesienią sprawdza się doskonale. Jest sycące, wyraziste i pełne smaku. Można wybrać do niego różne rodzaje mięsa, jednak to z dzika smakuje naprawdę wyjątkowo. Dodatek surowego boczku i grzybów sprawia, że potrawa jest bardzo aromatyczna. Przepis pochodzi z 551. odcinka programu "Ewa gotuje".
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 391
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1779
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 349
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 391
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1779
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 349
Składniki
Mięso pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do miski. Dorzucić zmielone przyprawy - ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe. Dosypać paprykę. Zalać winem. Przykryć i na kilka godzin wstawić do lodówki.
Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i usmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli dorzucić posiekany czosnek. Po chwili dodać zamarynowane mięso - wraz z zalewą. Można dolać trochę wina. Wymieszać i odparować.
Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić grzyby suszone. Podlać odrobiną wody. Przykryć i dusić do miękkości.
Zagęścić zasmażką - masło wystarczy roztopić, wsypać mąkę, zasmażyć, rozrobić chochelką gorącego sosu i przelać do garnka z gulaszem. Zagotować.
Gotową potrawę podawać w miseczkach z dobrym, wiejskim chlebem.