Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z indyka z papryką konserwową

Gulasz z indyka z papryką konserwową

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1974

Dodano:

Odsłon: 858

Gulasz nie musi być bardzo tłusty i ciężkostrawny. Można zrobić lżejszą wersję, mniej tłustą, a jednocześnie wcale nie gorszą w smaku :)

Składniki

  • 1 udziec indyczy
  • 2 mniejsze marchewki lub 1 duża
  • 1 pietruszka
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4-5 listków laurowych
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • słodka papryka
  • wędzona słodka papryka
  • ostra papryka
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 8-10 kawałków papryki konserwowej
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3-4 łyżki mąki ryżowej + do obtoczenia
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z udźca ściągamy skórkę i kroimy go w niezbyt dużą kostkę. Przekładamy do miski, wlewamy odrobinę oleju. Oprószamy solą, pieprzem i obficie posypujemy słodką papryką. Dokładnie mieszamy.

  2. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.

  3. Mięso z udźca obtaczamy w mące ryżowej i obsmażamy na odrobinie rozgrzanego oleju. Przekładamy do garnka. Cebulę i czosnek szklimy na oleju i dodajemy do mięsa. Do garnka wrzucamy również startą marchewkę i pietruszkę oraz ziele angielskie i listki laurowe.
    Zalewamy całość wrzątkiem w takiej ilości, by przykrył mięso i gotujemy pod przykryciem na niedużym ogniu około 15-20 minut.
    W międzyczasie na oleju pozostałym po mięsie i cebuli podsmażamy 3-4 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki do momentu, aż zacznie zmieniać kolor i mocno pachnieć. Od tej chwili smażymy ją jeszcze około minuty, po czym razem z olejem wlewamy do garnka z gulaszem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy dokładnie i na wolnym ogniu gotujemy pod przykryciem jeszcze około godzinę.

  4. Na koniec doprawiamy do smaku słodką papryką, solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli chcemy, możemy zagęścić gulasz mąką ryżową. W tym celu rozrabiamy mąkę zimną wodą w takiej ilości, by powstała nam gęsta paćka. Garnek zestawiamy z ognia i cały czas mieszając, wlewamy do niego paćkę. Gęstnieje szybko, równo i co najważniejsze, nie ma glutów - dlatego tak lubię zagęszczać mąką ryżową :) Poza tym nie zmienia tak bardzo koloru całego dania (na zdjęciach światło trochę oszukało, ale wierzcie mi, że to zupełnie inna bajka niż mąka pszenna).
    Podajemy z ziemniakami lub z ulubioną kaszą - ja podaję z kaszą jęczmienną lub orkiszową :)




    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 grudnia 2017 Z ziemniakami lub gryczaną poproszę ;)
Super smaczne jedzonko :D
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń