Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz nie musi być bardzo tłusty i ciężkostrawny. Można zrobić lżejszą wersję, mniej tłustą, a jednocześnie wcale nie gorszą w smaku :)
Z udźca ściągamy skórkę i kroimy go w niezbyt dużą kostkę. Przekładamy do miski, wlewamy odrobinę oleju. Oprószamy solą, pieprzem i obficie posypujemy słodką papryką. Dokładnie mieszamy.
Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
Mięso z udźca obtaczamy w mące ryżowej i obsmażamy na odrobinie rozgrzanego oleju. Przekładamy do garnka. Cebulę i czosnek szklimy na oleju i dodajemy do mięsa. Do garnka wrzucamy również startą marchewkę i pietruszkę oraz ziele angielskie i listki laurowe.
Zalewamy całość wrzątkiem w takiej ilości, by przykrył mięso i gotujemy pod przykryciem na niedużym ogniu około 15-20 minut.
W międzyczasie na oleju pozostałym po mięsie i cebuli podsmażamy 3-4 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki do momentu, aż zacznie zmieniać kolor i mocno pachnieć. Od tej chwili smażymy ją jeszcze około minuty, po czym razem z olejem wlewamy do garnka z gulaszem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy dokładnie i na wolnym ogniu gotujemy pod przykryciem jeszcze około godzinę.
Na koniec doprawiamy do smaku słodką papryką, solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli chcemy, możemy zagęścić gulasz mąką ryżową. W tym celu rozrabiamy mąkę zimną wodą w takiej ilości, by powstała nam gęsta paćka. Garnek zestawiamy z ognia i cały czas mieszając, wlewamy do niego paćkę. Gęstnieje szybko, równo i co najważniejsze, nie ma glutów - dlatego tak lubię zagęszczać mąką ryżową :) Poza tym nie zmienia tak bardzo koloru całego dania (na zdjęciach światło trochę oszukało, ale wierzcie mi, że to zupełnie inna bajka niż mąka pszenna).
Podajemy z ziemniakami lub z ulubioną kaszą - ja podaję z kaszą jęczmienną lub orkiszową :)
Smacznego!!!!
Najlepsza wg mnie papryka konserwowa- nie jest zbyt kwasna, nie jest zbyt slo...
Odsłon: 9738
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 26
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 393
Przepis dnia
Przepis na soczystego kurczaka duszonego w winie
Odsłon: 384
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1893
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17493
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 26
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 393
Przepis dnia
Przepis na soczystego kurczaka duszonego w winie
Odsłon: 384
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1893
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17493
Składniki
Z udźca ściągamy skórkę i kroimy go w niezbyt dużą kostkę. Przekładamy do miski, wlewamy odrobinę oleju. Oprószamy solą, pieprzem i obficie posypujemy słodką papryką. Dokładnie mieszamy.
Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.
Mięso z udźca obtaczamy w mące ryżowej i obsmażamy na odrobinie rozgrzanego oleju. Przekładamy do garnka. Cebulę i czosnek szklimy na oleju i dodajemy do mięsa. Do garnka wrzucamy również startą marchewkę i pietruszkę oraz ziele angielskie i listki laurowe. Zalewamy całość wrzątkiem w takiej ilości, by przykrył mięso i gotujemy pod przykryciem na niedużym ogniu około 15-20 minut. W międzyczasie na oleju pozostałym po mięsie i cebuli podsmażamy 3-4 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki do momentu, aż zacznie zmieniać kolor i mocno pachnieć. Od tej chwili smażymy ją jeszcze około minuty, po czym razem z olejem wlewamy do garnka z gulaszem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy dokładnie i na wolnym ogniu gotujemy pod przykryciem jeszcze około godzinę.
Na koniec doprawiamy do smaku słodką papryką, solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli chcemy, możemy zagęścić gulasz mąką ryżową. W tym celu rozrabiamy mąkę zimną wodą w takiej ilości, by powstała nam gęsta paćka. Garnek zestawiamy z ognia i cały czas mieszając, wlewamy do niego paćkę. Gęstnieje szybko, równo i co najważniejsze, nie ma glutów - dlatego tak lubię zagęszczać mąką ryżową :) Poza tym nie zmienia tak bardzo koloru całego dania (na zdjęciach światło trochę oszukało, ale wierzcie mi, że to zupełnie inna bajka niż mąka pszenna). Podajemy z ziemniakami lub z ulubioną kaszą - ja podaję z kaszą jęczmienną lub orkiszową :) Smacznego!!!!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Soczysta karkówka z grilla
Dania główne
Siekane kotleciki drobiowe
Dania główne
Ślimaczki z młodej kapusty
Dania główne
Cukinia faszerowana mięsem z indyka i ryżem
Soczysta karkówka z grilla
Soczysta karkówka z grilla jest marzeniem każdego organizującego rodzinne bar...
Odsłon: 185
Siekane kotleciki drobiowe
Siekane kotleciki drobiowe z groszkiem to doskonała alternatywa dla tradycyjn...
Odsłon: 821