Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1003 Ocena: 27787
Dodano: 21.01.2021
Odsłon: 5579
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Pierś z indyka kroimy na mniejsze kawałki, które doprawiamy solą, pieprzem i oregano, a następnie oprószamy je delikatnie mąką. Kawałki indyka smażymy na maśle klarowanym i przekładamy je do garnka.
Na patelni rozpuszczamy dodatkową łyżkę masła i podsmażamy na nim cebule pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy odparujemy wodę z pieczarek, przekładamy zawartość patelni do garnka z indykiem, zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i dusimy na małym ogniu przez około 25 minut.
Pomidory suszone* zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę do namoczenia. Następnie kroimy je w paski i dodajemy do garnka pod koniec duszenia. Śmietankę mieszamy z łyżeczką mąki pszennej i ziemniaczanej, hartujemy odrobiną bulionu, dodajemy do garnka i zagotowujemy. Gulasz doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
* Bardzo słone pomidory zalewamy kilka razy, aby wypłukać nadmiar soli. Jeśli używamy pomidorów z zalewy to namaczanie oraz płukanie nie będzie konieczne - wystarczy odsączyć je z oleju.
Gulasz podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, kaszą jaglaną lub gryczaną. Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

konhambos 28 styczniaZgłoś do usunięcia
Bardzo smaczne lekkie danie Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 27 styczniaZgłoś do usunięcia
Pychotka, tym bardziej, że teraz u nas indyk tańszy niż kurczak :DBiorę do pamięci :) Odpowiedzi: 1 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz

SprytnaChochla 22 styczniaZgłoś do usunięcia
Pycha! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

mangiare 22 styczniaZgłoś do usunięcia
ilu procentową śmietanke użyłąś? Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz