Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z karczku to rozgrzewające danie rodem z kuchni węgierskiej – idealne na zimowy czas. Sprawdzi się również, jako ciepłe danie podawane na imprezach. Jeśli lubisz pikantne poprawy, zastąp ostrą paprykę mielonym chili albo wręcz wkrój kawałek świeżej papryczki do sosu!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 967
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4234
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 518
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 907
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3816
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 779
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 967
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4234
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 518
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 907
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3816
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 779
Składniki
Opłucz mięso, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w dość dużą kostkę. Przełóż do miski, natrzyj solą, pieprzem i słodką papryką. Wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Przed smażeniem obtocz w mące.
Obierz marchewki i pokrój w plasterki. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je na niewielkie kawałki. Na podobnej wielkości kawałki pokrój pieczarki. Cebulę pokrój w kosteczkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Podsmaż cebulę na oleju. Gdy się zeszkli, dodaj do niej czosnek i ostrą paprykę mieloną, a po chwili dołóż na patelnię mięso. Obsmaż je tak, by zarumieniło się po każdej ze stron. Wówczas dodaj na patelnię paprykę, marchewkę, pieczarki oraz masło. Smaż przez kilka minut.
Podsmażone mięso z warzywami zalej bulionem. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu (co pewien czas mieszając) przez około 40 minut – do miękkości mięsa. Po tym czasie dodaj do sosu passatę pomidorową. Zamieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś jeszcze przez kilka minut. Podawaj gulasz gorący, z ziemniakami, kaszą lub chlebem.