Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 4077
Dodano: 23.01.2019
Odsłon: 11514
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
-karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odciąć zewnętrzny,stwardniały tłuszcz. Następnie mięso pokroić w grubą kostkę
-cebule obrać i posiekać
Wszystkie kawałki mięsa dokładnie oprószyć solą, pieprzem i mąką.
Następnie szybko osmażyć na gorącym tłuszczu, smażąc jedną warstwą na patelni.
Zrumienione mięso przełożyć do garnka.
Do mięsa dodać posiekaną cebulę i dusić około 15 minut na silnym ogniu.
Następnie dodać liść laurowy i trochę wywaru i dusić karkówkę do miękkości, pod przykryciem i na wolnym ogniu, uzupełniając sos wywarem.
Pod koniec, do gulaszu dodać mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy. Można jeszcze doprawić do smaku.
Gotowy gulasz wieprzowy z papryką podawać z makaronem, kaszą, kluskami lub kopytkami.
Do gulaszu wydajemy surówki z kiszonej kapusty, kiszone ogórki lub paprykę marynowaną.
smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

KORAL 13 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszne.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 23 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Karkóweczka dobrze doprawiona jest świetna. Pyszne danie na obiad, u mnie koniecznie z kaszą gryczaną :D Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz