Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z karkówki i pieczarek zawsze jest dobrym pomysłem na obiad. Świetnie pasuje do niemal każdego dodatku – pieczywa, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Z powodzeniem możesz przygotować większą ilość na następne kilka dni. Danie świetnie rozgrzewa w zimne dni i zaspokaja nawet duży głód.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8302
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1203
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10040
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4596
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 634
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8302
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1203
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10040
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4596
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 634
Składniki
Pieczarki oczyść i pokrój na ćwiartki. Cebulę drobno posiekaj razem z czosnkiem.
Duży garnek z grubym dnem postaw na średnim ogniu i dodaj pieczarki. Smaż je aż puszczą wodę, a następnie dodaj oliwę i smaż grzyby do zbrązowienia przez 1-2 minuty. Wyjmij je łyżką cedzakową i odłóż na bok.
Dodaj masło. Włóż pokrojoną na kawałki karkówkę i smaż ją przez 2 minuty bez mieszania, do zrumienienia. W razie potrzeby smaż ją partiami, by mięso się usmażyło, a nie ugotowało.
Do mięsa dodaj cebulę i czosnek. Smaż wszystko razem przez 3 minuty, a następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
Wsyp mąkę i mieszaj do połączenia. Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę i cukier. Wlej bulion i doprowadź całość do wrzenia.
Garnek przykryj pokrywką i gotuj zupę na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
Dodaj grzyby i kontynuuj gotowanie przez kolejne 40 minut, do miękkości mięsa. Dopraw w razie potrzeby.
Gulasz z karkówki i pieczarek podawaj na ciepło udekorowany natką pietruszki, z dodatkiem kaszy lub ziemniaków. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku i zużyj w ciągu 3 dni.