Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z kaszą

Gulasz z kaszą

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 3889

Dodano:

Odsłon: 11464

Moja słodko-kwaśno-pikantna wersja gulaszu, idealna na mroźne dni.

Składniki

  • mięso gulaszowe, 700 dag
  • marchew, 2 szt.
  • pieczarki, 400 dag
  • seler naciowy, 4 łodygi
  • papryka, 1 sz.
  • cebula, 1 szt.
  • ząbki czosnku, 3 szt.
  • ogórki konserwowe, 3 szt.
  • kminek mielony, mielone ziele angielskie, po pół łyżeczki
  • sól, pieprz, szczypta
  • ostra papryka, pół łyżeczki
  • cukier, tymianek, szczypta
  • liśc laurowy, 1 - 2 sztuki
  • śmietana, 2 łyżki
  • mąka, 1 łyżka
  • masło i olej, po pół łyżce
  • woda do duszenia
  • kasza
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Gulasz z kaszą

Przygotowanie

  1. Do garnka dajemy trochę masła i oliwy, na to cebulę czosnek, gdy cebula się zeszkli wrzucamy mięso pokrojone w kostki, dodajemy kminek mielony, mielone ziele angielskie, paprykę ostrą, sól, pieprz i chwile podsmażamy.

  2. Marchew, pieczarki, paprykę, seler naciowy, oraz ogórki konserwowe, kroimy w kostkę. Gdy mięso się już zrumieni wrzucamy marchew, paprykę, dodajemy liść, laurowy i tymianek, odrobinę podlewamy i chwilę dusimy, następnie dodajemy seler, pieczarki, oraz łyżeczkę koncentratu pomidorowego i szczyptę cukru. Całość dusimy do miękkości, co chwilę mieszając.

  3. Na koniec dodajemy ogórek konserwowy i zagęszczamy odrobiną śmietany z mąką. Jeżeli trzeba to doprawiamy do smaku. Podajemy z gotowaną kaszą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 15 stycznia 2013 Zrobiłaś mi apetytu a tu tak późno....

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń