Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny gulasz z łopatki wieprzowej z kluskami z dziurką. Smaczny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis, szybkie gotowanie, dużo przyjemności z pałaszowania.
Składniki
Gulasz z łopatki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Wysmażamy go i dodajemy mięso pokrojone w kostkę ok. 2 cm i obtoczone w mące. Kiedy mięso się przyrumieni dodajemy do niego cebulę pokrojoną również w kostkę, następnie marchew startą na grubych oczkach i paprykę czerwoną rozdrobnioną. W momencie, gdy mięso i warzywa się poduszą wsypujemy paprykę czerwoną mieloną, czosnek granulowany, sól, pieprz i dajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę mieszamy. Teraz wlewamy bulion lub wodę, sos sojowy, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy patelnię pokrywą i dusimy mięso godzinę, do miękkości. Na koniec rozkłócamy 2 łyżki mąki w odrobinie wody i zagęszczamy nią gulasz.
Kluski śląskie. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie tłuczemy. Wkładamy do miski, wyrównujemy i dzielimy na cztery części. Jedną część odkładamy i w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dajemy z powrotem do miski odłożone ziemniaki oraz jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto krótko, do połączenia składników. Następnie kulamy okrągłe kluski i palcem robimy w każdej dołek . Na gotującą się, posoloną wodę wrzucamy połowę wyrobionych klusek, lekko potrząsamy garnkiem i czekamy, aż wszystkie wypłyną na wierzch. Od tego momentu, na bardzo wolnym ogniu gotujemy je 3-4 minuty. Po tym czasie odcedzamy kluski i podajemy na stół.
Gulasz z łopatki wieprzowej z kluskami śląskimi gotowy!