Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z łopatki

Gulasz z łopatki

Autor:

Przepisów i artykułów: 294 Ocena: 1338

Dodano:

Odsłon: 4020

Uwielbiamy czasem zjeść takie proste w miarę szybkie jedzenie.

Składniki

  • 750 g chudej łopatki wieprzowej,
  • 1 łyżka suszonych warzyw,
  • 1 łyżka przyprawy Delikat,
  • 0,5 łyżki przyprawy do mięsa,
  • 0,5 łyżki czerwonej papryki słodkiej w proszku,
  • szczypta pieprzu białego i cytrynowego,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 mały pęczek pietruszki,
  • 0,5 łyżeczki soli.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso z łopatki pokroić w kostkę,

  2. Obsypać przyprawami i dodać olej

  3. Wszystko dokładnie wymieszać.

  4. Na patelni obsmażyć mięso

  5. W międzyczasie do garnka wlać wodę dodać suszone warzywa zagotować.

  6. Gdy mięso jest już podsmażone całą zawartość z patelni przełożyć do garnka z wodą i suszonymi warzywami.

  7. Gotować na wolnym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie i wyparuje około 1 szklanki wody. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki.

  8. W małym słoiczku po koncentracie pomidorowym wlać do połowy zimnej wody, dodać mąkę z opisu oraz śmietanę i rozrobić aby nie było grudek.

  9. Zalać mięso

  10. I zagotować.

  11. Podałam z kaszą wiejską średnią oraz sałatką z chyli.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń