Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z łopatki wieprzowej

Gulasz z łopatki wieprzowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 537 Ocena: 17042

Dodano:

Odsłon: 3189

W moim domu najczęstszą potrawą jaką gotuję to gulasz. Uwielbiam go, bo wystarczy tylko dodać inne warzywo lub zmienić przyprawę i mamy nową wersję. Ja robię gulasz z różnych rodzai mięsa dziś padło na łopatkę, ale moim ulubionym jest gulasz z karkówki. Bardzo aromatyczna potrawa, ja staram się dodawać do niego dużo warzyw. Świeżych przypraw, ale jak nie macie to przyprawy zastępujemy suszonymi i jest wtedy wychodzi równie pyszny.

Składniki

  • około 70 dag łopatki wieprzowej
  • kilka gałązek tymianku ( zamiast 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 2-3 małe gałązki rozmarynu (zamiast 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 1-2 małe gałązki szałwii (zamiast 1/2 łyżeczki suszonej)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • 1 średni seler korzeniowy
  • 3-4 czerwone cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki tartej włoszczyzny
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na roztopionym oleju kokosowym smażymy mięso pokrojone w grubą kostkę. Do mięsa dodajemy gałązki tymianku, rozmarynu, szałwii, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.

  2. Podsmażamy i dodajemy obrany, pokrojony w kostkę seler. Mieszamy, a następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i obrane ząbki czosnku. Lekko podsmażamy i dodajemy tartą włoszczyznę.

  3. Całość dokładnie mieszamy i podlewamy wodą. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa, podlewając niewielką ilością wody w razie potrzeby. Gulasz jest wówczas gotowy kiedy mięso jest miękkie, a rozgotowane warzywa zagęszczają nam sos. W razie konieczności odparowujemy wodę, tak aby konsystencja powstałego sosu nam odpowiadała. Gotowy gulasz podajemy z ziemniakami, ryżem, makaronem lub chlebem. Smacznego. !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń