Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z wieprzowego mięsa, delikatnego i lekko tłustego to nasza propozycja na smaczny, sycący obiad. Obiad łatwy i prosty do przyrządzenia. Według nas łopatka wieprzowa obok karkówki to najsmaczniejsze mięso gulaszowe. Podane z parowańcami lub kaszą gryczaną i ogóreczkiem kiszonym z własnej spiżarni przypomina obiady serwowane przez mamę. Proste danie i niedrogie, ale jakie pyszne!
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10768
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3942
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42575
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 463
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 295
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 415
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10768
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3942
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42575
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 463
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 295
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 415
Składniki
Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy, sos sojowy i 2 szklanki gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około 1,5 godziny. Jeśli w trakcie duszenia mięsa odparuje nam za dużo płynu możemy dolać odrobinę gorącej wody.
Kiedy mięso będzie miękkie rozkłócamy 2 łyżki mąki z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos. Przyprawiamy go maggi i ewentualnie solą i pieprzem do smaku.
Gulasz z łopatki wieprzowej gotowy!
Wieprzowinę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę 2 cm.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy stopniowo pokrojoną łopatkę. Obsmażamy ją na rumiano.
Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż cebula się zarumieni i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę papryczkę (bez pestek).