Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z łopatki z papryką i marchewką

Gulasz z łopatki z papryką i marchewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 12264

Dodano:

Odsłon: 2368

Gulasz z łopatki z papryką i marchewką

Składniki

  • 70 dag łopatki wieprzowej bez kości
  • papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • duża cebula
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • łyżka mąki pszennej
  • ziele angielskie 3
  • opcjonalnie łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka śmietany 18%
  • sól
  • Pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • majeranek
  • tymianek
  • Liść laurowy 2
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gulasz z łopatki z papryką i marchewką

Przygotowanie

  1. - Łopatę myjemy i kroimy w większą kostkę.

    - Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.

    - Odstawiamy na godzinę do lodówki.

    - Smażymy na oleju około 5 minut do zamknięcia mięsa.

    - Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy jeszcze przez około 5 minut.

    - Zalewamy wodą. ( Wody tylko tyle aby przykryła mięso).

    - Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy pod przykryciem około 30 minut.

    - Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i marchewki pokrojone w półplasterki.

    - Dusimy do czasu aż mięso i warzywa zmiękną ok. 20 minut.

    - Pod koniec gotowania rozrabiamy łyżkę mąki z wodą oaz śmietaną.

    - Dodajemy kilka łyżek wywaru mięsnego tak aby śmietana się nie zważyła i zagęszczamy sos.

    - Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i słodką papryką oraz posiekaną natką pietruszki. ( opcjonalnie łyżka koncentratu pomidorowego.)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń