Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z łopatki z papryką i marchewką
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2102
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 170
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1115
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1193
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12048
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2102
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 170
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1115
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1193
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12048
Składniki
- Łopatę myjemy i kroimy w większą kostkę. - Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. - Odstawiamy na godzinę do lodówki. - Smażymy na oleju około 5 minut do zamknięcia mięsa. - Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy jeszcze przez około 5 minut. - Zalewamy wodą. ( Wody tylko tyle aby przykryła mięso). - Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy pod przykryciem około 30 minut. - Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i marchewki pokrojone w półplasterki. - Dusimy do czasu aż mięso i warzywa zmiękną ok. 20 minut. - Pod koniec gotowania rozrabiamy łyżkę mąki z wodą oaz śmietaną. - Dodajemy kilka łyżek wywaru mięsnego tak aby śmietana się nie zważyła i zagęszczamy sos. - Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i słodką papryką oraz posiekaną natką pietruszki. ( opcjonalnie łyżka koncentratu pomidorowego.)