Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z łopatki z papryką i marchewką
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113048
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 427
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 769
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 575
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113048
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 427
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 769
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 575
Składniki
- Łopatę myjemy i kroimy w większą kostkę. - Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. - Odstawiamy na godzinę do lodówki. - Smażymy na oleju około 5 minut do zamknięcia mięsa. - Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy jeszcze przez około 5 minut. - Zalewamy wodą. ( Wody tylko tyle aby przykryła mięso). - Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy pod przykryciem około 30 minut. - Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i marchewki pokrojone w półplasterki. - Dusimy do czasu aż mięso i warzywa zmiękną ok. 20 minut. - Pod koniec gotowania rozrabiamy łyżkę mąki z wodą oaz śmietaną. - Dodajemy kilka łyżek wywaru mięsnego tak aby śmietana się nie zważyła i zagęszczamy sos. - Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i słodką papryką oraz posiekaną natką pietruszki. ( opcjonalnie łyżka koncentratu pomidorowego.)