Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z pieczarkami - prosty i pyszny obiad dla całej rodziny
szybkowar
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25752
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 138
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25752
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 138
Składniki
Aby zaoszczędzić czas i pieniądze przygotuję gulasz w urządzeniu wielofunkcyjnym Instant Pot z funkcją szybkowaru. Ten sam przepis można przygotować w tradycyjnym garnku wydłużając czas gotowania do miękkości mięsa ok. 60-90 minut. Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą oraz pieprzem. W garnku rozgrzewamy smalec lub olej. Mięso krótko podsmażam ok. 2 minuty. Dodajemy przyprawy, paprykę słodką ostrą oraz wędzoną. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy marchew, paprykę oraz pieczarki pokrojone w kostkę. Kolejno koncentrat pomidorowy, przecieśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz sos sojowy lub sól. Całość zalewamy gorącą wodą lub bulionem. Zamykamy pokrywę urządzenia wielofunkcyjnego. Ustawiamy opcję gotowania pod ciśnieniem na czas 30-35 minut w zależności od wielkości kawałków mięsa. Po tym czasie od razu uwalniamy ciśnienie, sos zagęszczamy mąką oraz śmietanką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. W razie konieczności doprawiamy do smaku i posypujemy świeżym koperkiem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!