Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sarnina to szlachetne mięso, które gości na naszych stołach przy wyjątkowych okazjach. Gulasz z sarniny to doskonały sposób, aby je wykorzystać. Tak przygotowane mięso wręcz rozpływa się w ustach, dlatego z pewnością będziesz często wracać do tego przepisu.
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 74
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 108
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 74
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 108
Składniki
Gulasz rozpocznij od przygotowania mięsa. Oczyść je z błon, pokrój w drobną kostkę, oprósz solą oraz pieprzem i odstaw na chwilę w chłodne miejsce. Obierz i pokrój w plasterki cebulę oraz marchew, a selera w słupki. Warzywa zeszklij na maśle i przełóż do rondelka. Sarninę oraz boczek pokrój w drobną kostkę. Mąkę wymieszaj z odrobiną czerwonej papryki w proszku.
Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż sarninę oraz boczek, które uprzednio obtoczysz w mieszance mąki i papryki. Smaż mięso na złotawy kolor. Najlepiej, jeśli mięso będziesz dodawać partiami, dzięki czemu będzie ono bardziej soczyste. Usmażone mięso przełóż do rondelka z warzywami. Dodaj rozmaryn i tymianek i wszystko wymieszaj. Garnek ustaw na małym ogniu, nieustannie wszystko mieszając. Dodaj wino, a następnie wodę, nadal mieszając.
Zmniejsz ogień, dodaj jałowiec, kolendrę, goździki, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz suszone grzybki. Duś na małym ogniu gulasz pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, bowiem mięso może się łatwo przypalić.
Gotuj całość około 2.5 godziny, aż mięso osiągnie optymalną miękkość. W połowie duszenia, dodaj żurawinę, a pod koniec czosnek. Całość zabiel śmietaną, która w zetknięciu z mięsem wytworzy aromatyczny i gęsty sos. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i papryką w proszku. Gulasz podawaj z pieczonymi ziemniaczkami lub kluskami na parze.