Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z szynki w sosie jabłkowo-cebulowym

Przepis dnia 2019-03-30
Gulasz z szynki w sosie jabłkowo-cebulowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 218 Ocena: 2531

Dodano:

Odsłon: 5121

Aromatyczny, gęsty gulasz z szynki duszonej w sosie jabłkowo-cebulowym.

Składniki

  • 1 kg mięsa z szynki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml ketchupu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w kostkę.
    Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, jabłko zetrzeć na tarce.
    Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i dodać mięso - smażyć, mieszając aż mięso będzie rumiane, przełożyć do garnka.
    Dodać pozostałą łyżkę oleju, rozgrzać i dodać cebulkę, smażyć aż zmięknie, dodać czosnek, jeszcze smażyć przez minutę i całość przełożyć do garnka z mięsem, dodać starte jabłko, , posolić i popieprzyć.

  2. Na patelnię wlać wodę i zeskrobać wszystkie smakowite resztki, wlać do garnka i zalać całość wodą tak, żeby całkowicie przykryła mięso.
    Gotować na małym ogniu przez około godzinę.
    Dodać miód, sos sojowy, ketchup i gotować jeszcze przez 30 minut.
    Podawać z ryżem i surówką

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń