Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z szynki wieprzowej i warzyw.

Gulasz z szynki wieprzowej i warzyw.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25478

Dodano:

Odsłon: 2061

Gulasz wieprzowy podany z makaronem Pappardelle.

Składniki

  • szynka wieprzowa 1,10 kg
  • papryka czerwona 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • suszona włoszczyzna 2-3 łyżki
  • sól do smaku
  • czosnek mielony
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • mielona papryka słodka 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 6-8 szt.
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • ciemny sos sojowy 2 łyżki
  • pasta rosołowa 1 łyżka
  • mąka pszenna do zagęszczenia
  • makaron Pappardelle
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gulasz z szynki wieprzowej i warzyw.

Przygotowanie

  1. Wymyte, osuszone, pokrojone w kostkę mięso nacieramy wszystkimi przyprawami, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie smażymy na gorącym tłuszczu, kilkakrotnie przewracając. Wymytą, pozbawioną nasion paprykę kroimy na paski, cebulę kroimy na ćwierć plastry. Dodajemy pokrojoną paprykę z cebulą do smażonego mięsa i wszystko smażymy około 30 minut kilkakrotnie mieszając. W między czasie zagotowujemy 1,5 litra wody z suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pastą rosołową.

  2. Do gotującego się bulionu dodajemy wszystkie składniki z patelni, doprawiamy do smaku, dodajemy sos sojowy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie zagęszczamy sos mąką i lekko zabielamy śmietaną. W między czasie gotujemy makaron. Ugotowany gulasz podajemy z makaronem Pappardelle.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

julio18 17 listopada 2019 Już kiedyś usunięto mój komentarz na temat gulaszu. Może ten przetrwa cenzurę. 3 pierwsze składniki tworzą gulasz reszta to fantazja autora a dodanie 11 przypraw (co więcej w domu nie było) to totalne pomieszanie smaków. Jest takie mądre przysłowie "Co za dużo to niezdrowo". Niemniej autor ma dużą wyobraźnie i nazywa tę potrawę "Gulasz" moje gratulacje.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń