Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z żołądków indyczych to pyszne i aromatyczne danie, które najlepiej smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej oraz ogórka kiszonego.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 33
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 33
Składniki
Zołądki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, opłukać i dokładnie wycisnąć z krwi.W rondlu lub w większej patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pokrojonego w półplasterki pora, następnie drobno posiekany czosnek.Chwilę podsmażyć uważając by się nie zbrązowiło.Dodać pokrojone żołądki, liście laurowe i ziele angielskie.Przemieszać, chwilę podsmażyć, posolić, popieprzyć, zalać wodą tak by tylko je przykryć i gotować ok. godzinę. Marchewkę obrać i pokroić w grubsze talarki,pieczarki oczyścić i pokroić w półplasterki.Czerwoną paprykę umyć ,usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni na maśle podsmażyć marchewkę,pieczarki oraz paprykę.Pod koniec smażenia lekko posolić i popieprzyć.Zawartość patelni dodać do żołądków. Przyprawić dość sporo czubrycą lub czerwonymi paprykami, cząbrem i rozmarynem suszonym.Dolać wody jeśli trzeba.Dusić na malutkim ogniu ok. 30 min. lub dłużej, w zależności czy żołądki i warzywa są już miękkie. Pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.W razie potrzeby dodać soli i pieprzu.Jeśli gulasz jest za rzadki można go zagęścić mąką. Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i swojskim ogórkiem kiszonym, ale dodatki można dobierać wedle uznania. Smacznego :)