Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierożki gyoza to specjał kuchni japońskiej. Są nadziewane mielonym mięsem i warzywami, a kluczem do ich wyjątkowego smaku jest odpowiednie przygotowanie. Najpierw smaży się pierożki na patelni, aby uzyskać charakterystyczną, chrupiącą skórkę. Następnie przykrywa i gotuje na parze, aby uzyskać miękkość, a farsz nie był surowy. To fantastyczna alternatywa dla klasycznych pierogów i odrobina egzotycznego akcentu, gdy zechcesz przygotować proste, choć zaskakujące danie.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 180
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 64
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 2985
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 180
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 64
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 2985
Składniki
Zrób ciasto na pierożki. Mąkę przesiej do dużej miski. Do zagotowanej wody dodaj sól i wymieszaj do rozpuszczenia. Dodawaj gorącą wodę do mąki. Uważaj, żeby robić to ostrożnie i się nie poparzyć. Mieszaj szpatułką, aż mąka i woda całkowicie się połączą. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Gdy ciasto będzie nadal gorące, lecz nieco ostygnie, zagnieć go do uzyskania gładkiej i miękkiej konsystencji. Ta czynność może zająć ok. 10 minut. Gotowe ciasto owiń folią spożywcza lub przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
Z ciasta odrywaj mniejsze fragmenty (resztę pozostaw pod ściereczką, żeby nie wyschło), wałkuj na stolnicy/ powierzchni roboczej i foremką lub szklanką wykrawaj kółka.
Kapustę posiekaj maksymalnie drobno, jak potrafisz. Możesz użyć ostrego noża lub szatkownicy. Umieść kapustę w misce, dosyp ½ łyżeczki soli, wymieszaj dłońmi i odstaw na 20 minut, aby warzywo zmiękło i puściło sok. W dużej misce umieść mielone mięso, drobno posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane w drobną kostkę pieczarki, imbir oraz ½ łyżeczki soli. Dolej olej, dosyp mąkę kukurydzianą, a na koniec dodaj odciśniętą z soku kapustę. Wymieszaj nadzienie rękami.
Przejdź do złożenia pierożków. Na każdy wykrojony krążek surowego ciasta ułóż porcję farszu, ostrożnie złóż brzegi pierożka, wykonując zakładki. Powtarzaj do wykończenia składników.
W dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Ciasno ułóż pierożki na patelni i smaż, aż spód będzie lekko przyrumieniony. Następnie wlej ok. 80 ml wody i przykryj pokrywkę. Trzymaj na ogniu, aż woda odparuje, a wierzchy pierożków staną się przezroczyste (ok. 3-4 minuty). Pierożki gyoza wykładaj na talerz za pomocą szczypiec i od razu serwuj. Koniecznie podaj sos do maczania. Sprawdzi się mieszanka sosu sojowego z odrobiną octu ryżowego.