Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczny, syty obiad. Rodzina bardzo chętnie spożywa ten obiadowy posiłek, który nadaje się również jako poczęstunek na imprezy. Coś innego, a smak sałatki ukrainskiej wzbogaca jego walory.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1470
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8257
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 187
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4287
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1470
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8257
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 187
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4287
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski ok. 6 mm. Wkładamy do odpowiedniej wielkości miski. Dodajemy oliwę. Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy, cebulę przekrajamy na połowę, a następnie kroimy w piórka. Polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy do mięsa wraz ze wszystkimi przyprawami. Wszystko dobrze mieszamy. Odstawiamy do lodówki lub zimnego pomieszczenia na 1/2 godziny. Dobrze by było aby odstawić na całą noc, aby przyprawy, warzywa i mięso wyrównały smak (ta czynność nie jest konieczna, jeżeli nie mamy czasu).
Patelnię dobrze rozgrzewamy, dodajemy nasze wcześniej przygotowane mięso i obsmażamy na rumiany kolor ze wszystkich stron. Nie dodajemy tłuszczu, bo w mięsie już jest oliwa. Solą i pieprzem dosmaczamy jak jest potrzeba.
Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy odpowiednią ilością wody, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, rozgniatamy z 1 łyżką masła i 2- ma łyżkami śmietany lub joghurtu greckiego na puree, podajemy nasz gyros, surówkę ukraińską i delektujemy się smakiem naszej potrawy.