Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczny, syty obiad. Rodzina bardzo chętnie spożywa ten obiadowy posiłek, który nadaje się również jako poczęstunek na imprezy. Coś innego, a smak sałatki ukrainskiej wzbogaca jego walory.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326526
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12099
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16912
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5536
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326526
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12099
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16912
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5536
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski ok. 6 mm. Wkładamy do odpowiedniej wielkości miski. Dodajemy oliwę. Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy, cebulę przekrajamy na połowę, a następnie kroimy w piórka. Polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy do mięsa wraz ze wszystkimi przyprawami. Wszystko dobrze mieszamy. Odstawiamy do lodówki lub zimnego pomieszczenia na 1/2 godziny. Dobrze by było aby odstawić na całą noc, aby przyprawy, warzywa i mięso wyrównały smak (ta czynność nie jest konieczna, jeżeli nie mamy czasu).
Patelnię dobrze rozgrzewamy, dodajemy nasze wcześniej przygotowane mięso i obsmażamy na rumiany kolor ze wszystkich stron. Nie dodajemy tłuszczu, bo w mięsie już jest oliwa. Solą i pieprzem dosmaczamy jak jest potrzeba.
Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy odpowiednią ilością wody, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, rozgniatamy z 1 łyżką masła i 2- ma łyżkami śmietany lub joghurtu greckiego na puree, podajemy nasz gyros, surówkę ukraińską i delektujemy się smakiem naszej potrawy.