Do góry

Dania główne Przepis na:

Hummus z kurczakiem i grzankami

Hummus z kurczakiem i grzankami

Autor:

Przepisów i artykułów: 472 Ocena: 10510

Dodano:

Odsłon: 328

Pomysł na pyszną kolację!:) Hummus najlepiej smakuje na grzance, z położonym na wierzchu kurczakiem. Kompozycja idealna.

Składniki

  • Hummus:
  • 2 szklanki suchej ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki pasty tahini
  • sok z 1/2 połówki cytryny
  • oliwa, około 100 ml
  • sól, pieprz kolorowy
  • ...
  • Kurczak i grzanki:
  • 2 filety z kurczaka
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
  • olej
  • chleb tostowy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Hummus z kurczakiem i grzankami

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy hummus: ciecierzycę zalewamy wodą 10 cm ponad jej poziom w misce. Zostawiamy na noc. Rano gotujemy przez 2 godziny, studzimy. Miksujemy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli hummus będzie zbyt gęsty, dolewamy odrobinę przegotowanej wody.

  2. Filety kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami, dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju. Chleb tostowy podgrzewamy w opiekaczu lub na grillu.

  3. Na talerz wykładamy obok siebie hummus, grzanki i kurczaka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń