Do góry

Dania główne Przepis na:

Idealne ciasto na pierogi bez jajka

Idealne ciasto na pierogi bez jajka

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 79

Dodano:

Odsłon: 5861

Jeden z kilku przepisów na ciasto na pierogi. Przepis wyjątkowy, ponieważ dzięki dodatkowi z oleju, idealne ciasto wychodzi za każdym razem! Bez dodatku jajka.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju - 50 ml
  • 250 ml (szklanka) gorącej wody
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotuj szeroką miskę, czystą stolnicę (lub po prostu Twój blat stołu), folię spożywczą, wałek, szklankę lub wykrawaczkę ok. 7 cm średnicy, bawełnianą ściereczkę.

    Z tego przepisu wychodzi mniej więcej 50 pierogów. Dlaczego mniej więcej? Im większa średnica szklanki tym mniej pierogów, ale za to bardziej nadzianych :)

    Zaczynamy

    Do miski lub na stolnicę przesiej mąkę przez sitko. Przesiewanie mąki na prawdę ma znaczenie, więc staraj się nie pomijać tego kroku.

    Do mąki dodaj sól oraz olej, np. rzepakowy. Następnie powoli wlewamy szklankę przegotowanej, gorącej wody i wyrabiamy nasze ciasto. Jeśli musisz to korzystaj z drewnianej łyżki, nigdy metalowej.

  2. Nasze ciasto powinno być bardzo plastyczne i elastyczne. Z ciasta kształtujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą.

    Teraz ciasto powinno odpocząć przez 30 minut, ponieważ pozwoli to uniknąć kurczenia się podczas wałkowania. My możemy teraz zacząć przygotowywać na osobnym stole miejsce dla naszych gotowych pierogów, czyli rozkładamy bawełnianą ściereczkę i prószymy ją mąką. Szykujemy szklankę do wykrawania ciasta.

    Po 30 minutach nasze ciasto jest gotowe na dalszą pracę. Rozwijamy z folii, dzielimy ciasto na dwie lub trzy części. Jedna część dajemy na stolnicę posypaną mąką i zaczynamy rozwałkowywać nasze ciasto oraz wykrawać kółeczka.



    Ten przepis można wykorzystywać do wyrabiania ciasta w maszynach typu Thermomix.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń