Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z kilku przepisów na ciasto na pierogi. Przepis wyjątkowy, ponieważ dzięki dodatkowi z oleju, idealne ciasto wychodzi za każdym razem! Bez dodatku jajka.
Przygotuj szeroką miskę, czystą stolnicę (lub po prostu Twój blat stołu), folię spożywczą, wałek, szklankę lub wykrawaczkę ok. 7 cm średnicy, bawełnianą ściereczkę.
Z tego przepisu wychodzi mniej więcej 50 pierogów. Dlaczego mniej więcej? Im większa średnica szklanki tym mniej pierogów, ale za to bardziej nadzianych :)
Zaczynamy
Do miski lub na stolnicę przesiej mąkę przez sitko. Przesiewanie mąki na prawdę ma znaczenie, więc staraj się nie pomijać tego kroku.
Do mąki dodaj sól oraz olej, np. rzepakowy. Następnie powoli wlewamy szklankę przegotowanej, gorącej wody i wyrabiamy nasze ciasto. Jeśli musisz to korzystaj z drewnianej łyżki, nigdy metalowej.
Nasze ciasto powinno być bardzo plastyczne i elastyczne. Z ciasta kształtujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą.
Teraz ciasto powinno odpocząć przez 30 minut, ponieważ pozwoli to uniknąć kurczenia się podczas wałkowania. My możemy teraz zacząć przygotowywać na osobnym stole miejsce dla naszych gotowych pierogów, czyli rozkładamy bawełnianą ściereczkę i prószymy ją mąką. Szykujemy szklankę do wykrawania ciasta.
Po 30 minutach nasze ciasto jest gotowe na dalszą pracę. Rozwijamy z folii, dzielimy ciasto na dwie lub trzy części. Jedna część dajemy na stolnicę posypaną mąką i zaczynamy rozwałkowywać nasze ciasto oraz wykrawać kółeczka.
Ten przepis można wykorzystywać do wyrabiania ciasta w maszynach typu Thermomix.
Smaczny burger domowej roboty. Mega kaloryczny ,mega soczysty. Czasami człowi...
Odsłon: 2245
Odpowiednio zrobione ciasto do podstawa dobrej pizzy. Jeśli chcecie przygotow...
Odsłon: 18398
Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...
Odsłon: 19
Dieta ketogeniczna wyklucza pieczywo. Polecam pyszny zamiennik.
Odsłon: 58
Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...
Odsłon: 19
Dieta ketogeniczna wyklucza pieczywo. Polecam pyszny zamiennik.
Odsłon: 58
Składniki
Przygotuj szeroką miskę, czystą stolnicę (lub po prostu Twój blat stołu), folię spożywczą, wałek, szklankę lub wykrawaczkę ok. 7 cm średnicy, bawełnianą ściereczkę. Z tego przepisu wychodzi mniej więcej 50 pierogów. Dlaczego mniej więcej? Im większa średnica szklanki tym mniej pierogów, ale za to bardziej nadzianych :) Zaczynamy Do miski lub na stolnicę przesiej mąkę przez sitko. Przesiewanie mąki na prawdę ma znaczenie, więc staraj się nie pomijać tego kroku. Do mąki dodaj sól oraz olej, np. rzepakowy. Następnie powoli wlewamy szklankę przegotowanej, gorącej wody i wyrabiamy nasze ciasto. Jeśli musisz to korzystaj z drewnianej łyżki, nigdy metalowej.
Nasze ciasto powinno być bardzo plastyczne i elastyczne. Z ciasta kształtujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Teraz ciasto powinno odpocząć przez 30 minut, ponieważ pozwoli to uniknąć kurczenia się podczas wałkowania. My możemy teraz zacząć przygotowywać na osobnym stole miejsce dla naszych gotowych pierogów, czyli rozkładamy bawełnianą ściereczkę i prószymy ją mąką. Szykujemy szklankę do wykrawania ciasta. Po 30 minutach nasze ciasto jest gotowe na dalszą pracę. Rozwijamy z folii, dzielimy ciasto na dwie lub trzy części. Jedna część dajemy na stolnicę posypaną mąką i zaczynamy rozwałkowywać nasze ciasto oraz wykrawać kółeczka. Ten przepis można wykorzystywać do wyrabiania ciasta w maszynach typu Thermomix.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kolorowe szaszłyki z dziczyzną na surówce z jarmużu
Dania główne
Grillowany ser sorento z winogronami
Dania główne
Drobiowe roladki ( na parze)
Dania główne
Ryż z truskawkami
Kolorowe szaszłyki z dziczyzną na surówce z jarmużu
Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...
Odsłon: 19
Grillowany ser sorento z winogronami
Ser typu włoskiego grillowany w pysznej marynacie. Podajemy go z grillowanymi...
Odsłon: 24