Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z kilku przepisów na ciasto na pierogi. Przepis wyjątkowy, ponieważ dzięki dodatkowi z oleju, idealne ciasto wychodzi za każdym razem! Bez dodatku jajka.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 149
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4339
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11782
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6732
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5565
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13863
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 149
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4339
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11782
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6732
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5565
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13863
Składniki
Przygotuj szeroką miskę, czystą stolnicę (lub po prostu Twój blat stołu), folię spożywczą, wałek, szklankę lub wykrawaczkę ok. 7 cm średnicy, bawełnianą ściereczkę. Z tego przepisu wychodzi mniej więcej 50 pierogów. Dlaczego mniej więcej? Im większa średnica szklanki tym mniej pierogów, ale za to bardziej nadzianych :) Zaczynamy Do miski lub na stolnicę przesiej mąkę przez sitko. Przesiewanie mąki na prawdę ma znaczenie, więc staraj się nie pomijać tego kroku. Do mąki dodaj sól oraz olej, np. rzepakowy. Następnie powoli wlewamy szklankę przegotowanej, gorącej wody i wyrabiamy nasze ciasto. Jeśli musisz to korzystaj z drewnianej łyżki, nigdy metalowej.
Nasze ciasto powinno być bardzo plastyczne i elastyczne. Z ciasta kształtujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Teraz ciasto powinno odpocząć przez 30 minut, ponieważ pozwoli to uniknąć kurczenia się podczas wałkowania. My możemy teraz zacząć przygotowywać na osobnym stole miejsce dla naszych gotowych pierogów, czyli rozkładamy bawełnianą ściereczkę i prószymy ją mąką. Szykujemy szklankę do wykrawania ciasta. Po 30 minutach nasze ciasto jest gotowe na dalszą pracę. Rozwijamy z folii, dzielimy ciasto na dwie lub trzy części. Jedna część dajemy na stolnicę posypaną mąką i zaczynamy rozwałkowywać nasze ciasto oraz wykrawać kółeczka. Ten przepis można wykorzystywać do wyrabiania ciasta w maszynach typu Thermomix.