Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z kilku przepisów na ciasto na pierogi. Przepis wyjątkowy, ponieważ dzięki dodatkowi z oleju, idealne ciasto wychodzi za każdym razem! Bez dodatku jajka.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 982
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4255
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 586
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 947
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3885
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 791
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 982
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4255
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 586
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 947
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3885
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 791
Składniki
Przygotuj szeroką miskę, czystą stolnicę (lub po prostu Twój blat stołu), folię spożywczą, wałek, szklankę lub wykrawaczkę ok. 7 cm średnicy, bawełnianą ściereczkę. Z tego przepisu wychodzi mniej więcej 50 pierogów. Dlaczego mniej więcej? Im większa średnica szklanki tym mniej pierogów, ale za to bardziej nadzianych :) Zaczynamy Do miski lub na stolnicę przesiej mąkę przez sitko. Przesiewanie mąki na prawdę ma znaczenie, więc staraj się nie pomijać tego kroku. Do mąki dodaj sól oraz olej, np. rzepakowy. Następnie powoli wlewamy szklankę przegotowanej, gorącej wody i wyrabiamy nasze ciasto. Jeśli musisz to korzystaj z drewnianej łyżki, nigdy metalowej.
Nasze ciasto powinno być bardzo plastyczne i elastyczne. Z ciasta kształtujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Teraz ciasto powinno odpocząć przez 30 minut, ponieważ pozwoli to uniknąć kurczenia się podczas wałkowania. My możemy teraz zacząć przygotowywać na osobnym stole miejsce dla naszych gotowych pierogów, czyli rozkładamy bawełnianą ściereczkę i prószymy ją mąką. Szykujemy szklankę do wykrawania ciasta. Po 30 minutach nasze ciasto jest gotowe na dalszą pracę. Rozwijamy z folii, dzielimy ciasto na dwie lub trzy części. Jedna część dajemy na stolnicę posypaną mąką i zaczynamy rozwałkowywać nasze ciasto oraz wykrawać kółeczka. Ten przepis można wykorzystywać do wyrabiania ciasta w maszynach typu Thermomix.