Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne kotlety z piersi kurczaka powinny być delikatne i soczyste w środku oraz mieć złocistą, chrupiącą panierkę. Aby to osiągnąć, należy użyć nieco grubszych kawałków mięsa - nie powinniśmy ich przesadnie rozbijać. Do panierowania najlepiej wykorzystać panierkę panko, która jest mniej rozdrobniona w porównaniu do tradycyjnej bułki tartej. Kotlety smażymy na patelni z grubszym dnem, na średniej mocy palnika. Po usmażeniu pierwszej partii wymieniamy olej. Stosując się do tych zaleceń, unikniemy przypalenia. Kotlety będą perfekcyjnie wysmażone.
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 336
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2239
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 992
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 336
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2239
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 992
Składniki
Mięso podziel na kotlety. Z jednego kilograma mięsa powinniśmy otrzymać około czterech kotletów.
Każdy kawałek mięsa rozbij delikatnie tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem.
Do miski wbij jajka i rozkłóć je widelcem.
Do jednego z głębokich talerzy wsyp mąkę. Do drugiego panierkę panko.
Na patelni rozgrzej 6 łyżek oleju.
Rozbite tłuczkiem mięso obtocz w mące, następne zanurz w misce z rozmąconymi jajkami. Na koniec przełóż do talerza z panierką. Obtocz kotlety z każdej strony i przełóż na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
Kotlety z kurczaka smaż na złoty kolor z dwóch stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.