Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na elegancki, rodzinny obiad? Indyk nadziewany mięsem mielonym to propozycja idealna dla wymagających. Zobacz nasz sprawdzony przepis na to danie!
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 445
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 106
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 34
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 445
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 106
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 34
Składniki
Mięso mielone włóż do miski. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i dorzuć do mięsa. Dodaj przyprawy (sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i suszoną paprykę) oraz jajko i dokładnie wymieszaj.
Umyj i osusz filet z indyka. Przekrój go tak, by utworzył się jeden duży płat. Rozbij go i posyp przyprawą do indyka oraz solą i pieprzem.
Na tak przygotowanym indyku ułóż wcześniej wymieszane mięso mielone. Pamiętaj, by pozostawić 1 cm wolnego mięsa z każdej strony. Zawiń roladę — rozpocznij to od krótszego boku.
Sznurkiem do mięsa obwiąż roladę i porządnie zwiąż. Ułóż mięso w brytfannie posmarowanej olejem i obsmaż na niewielkiej mocy palnika z każdej strony, a następnie podlej wodą.
Roladę duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 1,5 godziny (do miękkości). Gdy przestygnie zdejmij sznurek.
Taki noworoczny obiad możesz z powodzeniem przygotować dzień wcześniej. Rolada z indyka, którą schłodzisz w lodówce, a następnie ponownie odgrzejesz, będzie smakować nawet lepiej niż ta, podana od razu po przygotowaniu.