Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk w kurkach

Indyk w kurkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 903

Dodano:

Odsłon: 238

Trochę szkoda mi było użyć kurek bo to w tym roku towar deficytowy, ale do indyka pasują świetnie. Więc na obiad wyszło pyszne mięsko z kurkami.

Składniki

  • 1 udziec z indyka ( ok. 1,3 kg )
  • 1 cebula
  • 1,5 szk kurek ( miałam blanszowane mrożone )
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ognisty smok
  • 4 łyżki sosu chili słodko pikantnego
  • 4 łyżki oleju
  • woda do podlewania
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Udziec umyć, usunąć skórę i kość i pokroić w sporą kostkę. Cebulę obrać, opłukać i dowolnie pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i przyprawę ognisty smok i podsmażyć. Gdy się zarumieni dodać cebulę i dalej smażyć. Następnie dodać kurki i pozostałe przyprawy, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem.

  2. W trakcie duszenia w razie konieczności podlewać odrobiną wody i dusić mięso do miękkości. Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić i zagęścić mięso w kurkach mąką wymieszaną w około 50 ml wody i zagotować. Takie mięso można podać np. z ryżem i dowolną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 26 sierpnia 2018 Pyszne mięsko wiadomo, dodatkowo zachwyciłam się zdjęciem.:) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń