Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smacznego indyka w intensywnym, aromatycznym i bardzo wyrazistym w smaku sosie curry. Całość podawana z delikatnym ryżem brokułowym.
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45672
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23147
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1446
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45672
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23147
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1446
Składniki
Indyka oczyszczamy ze ścięgien i włókien, kroimy w paski i oprószamy je delikatnie solą morską oraz około 1 łyżeczką curry.
Obtoczone w curry paski indyka smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym na delikatnie złoty kolor.
Usmażone kawałki indyka przekładamy do garnka i zalewamy 350 ml bulionu warzywnego. W 150 ml zimnej wody rozprowadzamy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, dodajemy 2 łyżeczki curry, kurkumę, imbir i czosnek, wlewamy do gotującego się bulionu i zagotowujemy. Następnie dodajemy kozi jogurt naturalny i dusimy całość około 2 minut.
Na koniec sos doprawiamy solą morską, cukrem trzcinowym, pieprzem białym oraz cayenne i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
W międzyczasie przygotowujemy brokułowy ryż. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie. Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy go do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości. Ugotowane brokuły miksujemy z 1 łyżeczką masła oraz mieszamy z ryżem. W razie konieczności całość delikatnie dosalamy.
Życzę smacznego! :)