Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk w sosie mango

Indyk w sosie mango

Autor:

Przepisów i artykułów: 2189 Ocena: 48559

Dodano:

Odsłon: 928

W zasadzie mieliśmy mango do dyspozycji...no i, po kilkunastu minutach w sklepie, podjęliśmy decyzję...miały być pierś z kurczaka, ale...w oczy wpadło nam mięso z udźca indyczego. I oto jest! :P

Składniki

  • 1 mango
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 500 g mięsa z udźca indyczego
  • olej do smażenia ( 2 łyżki )
  • 2 łyżki soku limonki tajskiej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ryż
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mango obieramy, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do rondla, zalewamy wodą (do wysokości owocu), dodajemy rozmaryn, posiekany imbir i ksylitol, zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 5 min. Lekko studzimy.

    Gdy sos będzie się studził, mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Oprószamy solą i pieprzem, przekładamy na ręcznik papierowy, usuwamy nadmiar tłuszczu.

    Sos miksujemy na gładko, dodajemy 2 łyżki soku z limonki, wrzucamy mięso i dusimy na małym ogniu przez 10 min.

    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Całość zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotowujemy.

    Podajemy z ryżem i posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 12 czerwca 2016 Poezja! Finezyjne i bardzo smakowite połączenie :D Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń