Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak i indyk to mięsa, które bardzo często lądują na naszych stołach. Powód jest prosty, są niedrogie, szybkie w przygotowaniu i można z nich przygotować dosłownie wszystko. Dzisiaj postanowiłam zająć się indykiem. Chodź sama fanką indyka nie jestem to ta zapiekanka podbiła moje podniebienie.
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1227
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1227
Składniki
Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Doprawiamy je łyżką oleju, przyprawami, pieprzem i solą.
Bakłażana, cukinię i papryki również kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na plasterki.
Rozgrzewamy dużą patelnię (u mnie wok), dodajemy resztę oleju i smażymy na złoty kolor. Kiedy mięso jest już podsmażone dodajemy pokrojone warzywa, pieczarki i groszek zielony. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy śmietankę i doprawiamy całość do smaku pieprzem i solą.
Potrawkę przekładamy do kokilek, przykrywamy ją ciastem francuskim i każdą nacinamy z góry. Pieczemy w 200°C przez około 15 minut, do zezłocenia się ciasta francuskiego. Smacznego ;)