Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłka w cieście to rodzaj racuchów z jabłkami, tylko w tym przypadku jabłek nie ścieramy ani nie kroimy w małe kawałki lecz jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy je w krążki, które maczamy w cieście.
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 474
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 9700
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 126
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 716
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 134
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 474
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 9700
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 126
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 716
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 134
Składniki
Mąkę mieszamy z proszkiem, solą i cukrem
Dolewamy mleko, dodajemy żółtka i śmietanę. Wszystko mieszamy na gładko za pomocą rózgi
Z jabłek wydrążamy środki. Ja robię to przy pomocy skrobaczki do ziemniaków, choć są też specjalne urządzenia do wydrążania gniazd nasiennych z jabłek
Po wydrążeniu jabłka obieramy ze skórki i kroimy w krążki, ok 1/2 cm
Z białek i cukru pudru ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy
Na patelni rozgrzewamy olej
Krążki przy pomocy widelca moczymy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia
Po usmażeniu odsączamy na ręcznikach papierowych
Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane miodem. Bez dosładzania również smakują, bo cukier jest w cieście