Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłka w cieście to rodzaj racuchów z jabłkami, tylko w tym przypadku jabłek nie ścieramy ani nie kroimy w małe kawałki lecz jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy je w krążki, które maczamy w cieście.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2416
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 508
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 854
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2416
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 508
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 854
Składniki
Mąkę mieszamy z proszkiem, solą i cukrem
Dolewamy mleko, dodajemy żółtka i śmietanę. Wszystko mieszamy na gładko za pomocą rózgi
Z jabłek wydrążamy środki. Ja robię to przy pomocy skrobaczki do ziemniaków, choć są też specjalne urządzenia do wydrążania gniazd nasiennych z jabłek
Po wydrążeniu jabłka obieramy ze skórki i kroimy w krążki, ok 1/2 cm
Z białek i cukru pudru ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy
Na patelni rozgrzewamy olej
Krążki przy pomocy widelca moczymy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia
Po usmażeniu odsączamy na ręcznikach papierowych
Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane miodem. Bez dosładzania również smakują, bo cukier jest w cieście