Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam kolejny mój ulubiony smak dzieciństwa – jabłka w cieście. Jak przez mgłę pamiętam, że mama smażyła je dość często (powiedzmy raz na 2-3 tygodnie) na obiad lub ciepłą kolację. Jako dziecko potrafiłam zjeść zupełnie nieprawdopodobne ilości tych placków. Mama, stojąc przy kuchence i smażąc kolejne porcje, prawie omdlewała ze zmęczenia, a my jadłyśmy i jadłyśmy Młodsza siostra nieco wcześniej odpadała z gry, a mnie ciągle było mało. Jest to więc zdecydowanie mój “comfort food”, wspomnienie dzieciństwa, które ogrzewa moje wewnętrzne dziecko.
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 145
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 1353
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 94
Popękane ciasteczka cytrynowe rodem z Włoch. Mocno maślane i kruche. Do tego...
Odsłon: 145
Papryka faszerowana kaszą to połączenie smaku i pożywności. Soczyste papryki...
Odsłon: 1353
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 94
Składniki
Wszystkie składniki ciasta – jajka, mleko, sól, cukier, 2 łyżki tłuszczu i mąkę wymieszaj bardzo dokładnie. Ja zwykle używam miksera albo Speedcooka, ale zdarzało mi się mieszać składniki trzepaczką w misce, a nawet w butelce po wodzie mineralnej, którą potrząsałam jak shakerem do drinków. To było w warunkach polowo-biwakowych.
Jabłka umyj, obierz ze skórki i nożykiem lub specjalnym narzędziem wytnij gniazda nasienne. Możesz też usunąć gniazda już po pokrojeniu jabłek w plasterki grubości około 0,5 centymetra. Jeśli chcesz, możesz nastawić domowy ocet z obierek, bo ocet zawsze się przyda.
Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia. Powinien pokrywać dno kilkumilimetrową warstwą, ale nie będziemy smażyć placków w głębokim tłuszczu. Plastry jabłek maczaj kolejno w cieście i od razu układaj na gorącej patelni.
Smaż z obu stron na lekko rumiany kolor. Po zdjęciu z patelni warto placki ułożyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ale nie łudźmy się – jabłka w cieście i tak będą tłuste i tuczące.
Usmażone placuszki układaj na dużym talerzu i ciepłe podaj na stół.
Jak podawać jabłka w cieście?
Tak samo, jak wszystkie pyszne dania z dzieciństwa, czyli z czasów, gdy nikt nie liczył kalorii, nie unikał glutenu, cukru ani tłuszczu. Przecież to ma być comfort food, więc od czasu do czasu zjedz te placki bez wyrzutów sumienia. Ja oprószyłam je mgiełką cukru pudru, bo tak naprawdę nie potrzebują więcej słodyczy. Smacznego!