Do góry

Dania główne Przepis na:

Jaglane kotleciki z miętą

Jaglane kotleciki z miętą

Autor:

Przepisów i artykułów: 215 Ocena: 3302

Dodano:

Odsłon: 4763

Smaczne, bezmięsne kotleciki z kaszy jaglane, dowolnych warzyw i z dodatkiem mięty. Można zrobić je na obiad, kolacje, podać z sosem jogurtowo-miętowym lub pomidorowym. Na zimno, na ciepło, są pyszne.

Składniki

  • 200 g kaszy jaglanej( suchej)
  • 1-2 łyżeczki oleju kokosowego
  • ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 marchewka
  • kawałek selera ( wielkości pudełka od zapałek)
  • malutki kawałek świeżej kapusty
  • ok. 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • ulubione przyprawy: sól, pieprz, curry, majeranek, kumin lub/i kminek, papryka
  • garść mięty świeżej lub suszonej
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jaglane kotleciki z miętą

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną dobrze wypłukać i ugotować. Olej kokosowy, czosnek i cebulkę wrzucić do rondla i chwilę poddusić. Marchewkę umyć, obrać, a następnie obrać na wstążki przy pomocy obieraczki. Jeśli wstążki są za długie, pociąć na krótkie kawałki. Wrzucić do garnka i podddusić z czosnkiem i cebulą.

  2. Selera obrać, umyć i bardzo drobno pokroić. Dodać do marchewki. Zamieszać i razem podusić przez chwilę. Mały kawałek kapusty drobno poszatkować. Wrzucić do rondla, zamieszać, sekundę poddusić i zalać bulionem warzywnym. Wsypać ulubione przyprawy. Pogotować około 15 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie powinny być rozgotowane.

  3. Kaszę jaglaną przełożyć do miski, dodać warzywa i dwa jajka. Świeżą miętę drobno posiekać i dodać do kaszy, dobrze wymieszać. Formować małe owalne kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń