Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Japchae to jedno z klasycznych koreńaskich dań przygotowywane często bez specjalnej okazji – tak samo jak kimchi czy doenjang-guk. Ważnym elementem jest smażenie warzyw stir fry – czyli na bardzo mocno rozgrzany olej/oliwę wrzucamy na krótko warzywa, energicznie je mieszając. Dzięki temu warzywa będą fantastycznie chrupiące.
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3298
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1306
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1847
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 605
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3298
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1306
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1847
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 605
Składniki
Przygotowujemy marynatę do mięsa i grzybów shitake: 1 ząbek czosnku, 1 łyżka cukru, 2 łyżki sosu sojowego, 1 oleju sezamowego i pieprz. Całość łączymy, mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Robimy jidan, czyli cienkie paski z białka i żółtka. Oddzielamy do osobnych naczyń jajko od żółtka' Na gorącej patelni rozgrzewamy olej (kilka kropel, papierowym ręcznikiem zbieramy nadmiar oleju z patelni). Wlewamy żółtko i smażymy z obu stron, tak aby się ścięło. Zdejmujemy z patelni i kroimy na cienkie paski. Całość powtarzamy z białkiem (patelnia, olej, smażenie, krojenie w paski).
W dużym garnku gotujemy posolona lekko wodę, wrzucamy szpinak na maksimum jedną minutę, tak aby się zblanszował. Następnie wyciągamy z wody, odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą i odsączamy z nadmiaru wody. Duże liście szpinaku można pociąć na mniejsze kawałki. Pokrojony szpinak wrzucamy do dużej miski, dodajemy łyżkę oleju sezamowego i łyżkę sosu sojowego.
Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu, wyjmujemy z wody, odsączamy i dodajemy do miski ze szpinakiem. Do całości dodajemy kolejny raz łyżkę oleju sezamowego i łyżkę sosu sojowego oraz łyżkę cukru trzcinowego. Całość mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy kilka kropli oleju sezamowego, na dużym ogniu wrzucamy na patelnię pokrojone cebule dymki oraz cebule oraz szczyptę soli. Smażymy 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i zawartość hop do miski ze szpinakiem i makaronem.
Następnie na patelnię trafiają grzyby i marchewka. Smażymy 2 minuty, i tak, znów całość trafia do miski.
Ponownie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy zamarynowane wcześniej mięso. Kilka minut na dużym ogniu i… tak, całość dodajemy do miski :)
Przygotowujemy szybki sos: 1 ząbek czosnku, łyżka sosu sojowego, łyżka cukru, i łyżka olej sezamowego plus szczypta soli i pieprz. Całość łączymy ze sobą i mieszamy z tym co mamy w… misce!
Na koniec dekorujemy potrawę paskami jidan, posypujemy uprażonymi ziarnami sezamu, i już gotowe! Uff, zgłodniałem :)