Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite danie na bezmięsny dzień. Jest lekko pikantne. U mnie w mig spałaszowane. Serdecznie polecam.
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17878
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6737
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17878
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6737
Składniki
Główkę kapusty obgotować lub sparzyć wrzątkiem. Wtedy bez trudu będzie można oddzielić liście. Przygotować farsz. W lekko osolonej wodzie lekko podgotować ryż. Wodę odcedzić. Cebulę, paprykę, czosnek i papryczkę chili drobno pokroić. Następnie poddusić na oleju. Marchewkę zetrzeć na tarce. Cukinię również zetrzeć i odcisnąć z niej sok. Wszystkie składniki razem wymieszać. Doprawić przyprawami. Farsz nakładać na liście kapusty i zwijać gołąbki. Do rondla nalać jakieś dwie szklanki wody. Na dno wyłożyć zbędne części kapusty. Tak zabezpieczone dno spowoduje, że gołąbki nie przypalą się. Ciasno poukładać przygotowane gołąbki. Rondel przykryć pokrywą i danie dusić na małym ogniu jakieś 30-40 minut. Przygotować sos pomidorowy w oddzielnym naczyniu. Drobno pokroić cebulę. Zeszklić ją na oleju. Wlać jedną lub dwie chochelki wywaru z rondla. Dodać koncentrat pomidorowy. Gotować jakieś 2-3 minuty. Dodać przyprawy. Na koniec wlać śmietanę. Jeszcze chwilę pogotować.