Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasze ciasto "Jaskiniowiec" to prawdziwa uczta dla miłośników słodkich deserów. Z każdym kęsem odkrywa się bogactwo smaków: adwokatu, białej, mlecznej i deserowej czekolady, a także bezy.
Tortownica o średnicy 24 cm
Smaczne danie :)
Odsłon: 578
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 932
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26137
Smaczne danie :)
Odsłon: 578
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 932
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26137
Składniki
Jajka rozdziel. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodaj żółtka i delikatnie połącz razem. Przesiej mąkę przez sitko i dodaj do jajek. Wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto. Foremkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut. W międzyczasie zalej żelatynę 3 łyżkami gorącej wody i dobrze wymieszaj. Odłóż do wystygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ubij mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawaj adwokat. Na końcu dodaj rozpuszczoną żelatynę. Na upieczony biszkopt wyłóż połowę masy i wciśnij w nią pokruszone bezy. Wyłóż pozostałą masę kremową.
Wierzch możesz udekorować lukrem. W tym celu do cukru pudru dodaj kilka łyżek wody i wymieszaj. Przełóż lukier do woreczka strunowego i zrób małą dziurkę w rogu woreczka. Dzięki temu lukier będzie wypływał powoli i miał strukturę nitki. Ciasto włóż do lodówki do schłodzenia na około 4 godziny.