Do góry

Dania główne Przepis na:

Jednogarnkowa zupa z czerwonej kapusty z suszoną śliwką

Jednogarnkowa zupa z czerwonej kapusty z suszoną śliwką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1012 Ocena: 21154

Dodano:

Odsłon: 1407

Uproszczony sposób na szybszą zupę jednogarnkową, idealną dla studentów i zapracowanych. Kolor zupy jest intensywnie fioletowo-czerwony i wszystko bardzo smaczne. Delikatna słodycz przebija się przez suszone śliwki, kwasowości dodaje sok z cytryny. Ta zupa jest naprawdę jednogarnkowa.

Składniki

  • 2 golonki indycze ok. 700 g
  • 3-4 ziemniaki
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 spora pietruszka
  • 2 narchewki
  • kawałek selera + 2 czerwone cebule
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml czerwonego wina
  • ok. 2-2,5 l wody
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • ok. 14 suszonych śliwek
  • 2-3 łyżki oleju
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jednogarnkowa zupa z czerwonej kapusty z suszoną śliwką

Przygotowanie

  1. Warzywa obrać.
    Kapustę poszatkować, cebulę posiekać, marchew i pietruszkę pokroić w plasterki, seler i ziemniaki w drobną kostkę.
    Mięso dokładnie opłukać.
    Do sporego saganka wlewamy olej i chwilę przesmażamy na nim cebulę.
    Potem dodajemy marchew, pietruszkę, seler i mieszając smażymy kilka minut.
    Gdy warzywa będą przeszklone dobrze jest wyjąć je na talerz z którego potem będziemy jeść ( żeby mieć mniej do zmywania :)).
    Albo warzywa zalewamy 2 litrami gorącej wody, wkładamy mięso, solimy i gotujemy ok. 30 minut.
    Potem dodajemy czerwoną kapustę i ziemniaki i ew. odłożone warzywa.
    Po 10 minutach wkładamy śliwki, dodajemy sok z cytryny, pieprz, sól.
    Gotujemy do miękkości ok. 20 minut.

    Ps. Warzywa wykładam aby lekko trzymały kształt i nie były rozgotowane.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń