Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na zdrową, smaczną i delikatną rybkę, otuloną mocno cytrynową salsą ze świeżym koperkiem.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5923
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 647
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 791
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5923
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 647
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 791
Składniki
Na początku przygotowujemy salsę cytrynowo - koperkową. Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy sok. Do naczynia dodajemy jogurt naturalny, musztardę kremską, sok i skórkę otartą z 1 cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, cukier brzozowy (ksylitol) i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki łączymy za pomocą blendera, miksując je do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Koperek drobno siekamy, dodajemy do cytrynowej salsy, którą doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Salsę wstawiamy do lodówki dla delikatnego zgęstnienia i schłodzenia.
Jesiotra pozbawiamy ości, odcinamy skórę, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie oprószamy go z obu stron mieszanką przypraw do ryb i owoców morza (jeśli nie mamy gotowej przyprawy możemy użyć soli, pieprzu oraz swoich ulubionych przypraw).
Jesiotra smażymy około 3 minut z każdej strony na rozpuszczonym maśle. Należy zachować odpowiedni czas smażenia, ponieważ tylko wtedy mięso ryby będzie delikatne i soczyste. Usmażonego jesiotra odsączamy z nadmiaru masła na ręczniku papierowym, układamy na talerzu i podajemy z salsą cytrynowo - koperkową oraz ulubionymi dodatkami. Życzę smacznego! :)