Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybsza i równie smaczna alternatywa dla szarych klusek
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 335
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 241
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1372
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 335
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 241
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1372
Składniki
W misce mieszamy jogurt naturalny z cukrem wanilinowym, szczyptą soli i żółtkami. Dodajemy stopniowo mąkę i miksujemy, aż powstanie jednolita masa.
W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Przekładamy je do miski z pozostałymi składnikami i delikatnie mieszamy, żeby wszystko się połączyło. Masa powinna mieć gęstą konsystencję (w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mąki).
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, kładziemy łyżką kluski (łyżkę najlepiej jest moczyć w gorącej wodzie, żeby kluski się od niej odklejały). Gotujemy ok. 1-2 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię wody.