Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybsza i równie smaczna alternatywa dla szarych klusek
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 65
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 226
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 113
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 65
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 226
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 113
Składniki
W misce mieszamy jogurt naturalny z cukrem wanilinowym, szczyptą soli i żółtkami. Dodajemy stopniowo mąkę i miksujemy, aż powstanie jednolita masa.
W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Przekładamy je do miski z pozostałymi składnikami i delikatnie mieszamy, żeby wszystko się połączyło. Masa powinna mieć gęstą konsystencję (w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mąki).
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, kładziemy łyżką kluski (łyżkę najlepiej jest moczyć w gorącej wodzie, żeby kluski się od niej odklejały). Gotujemy ok. 1-2 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię wody.