Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam Was na zapiekane kabaczki, nadziewane delikatną mieloną piersią z indyka, kaszą orkiszową, suszonymi pomidorami i zielonymi oliwkami. Całość mocno doprawiona do smaku, ukryta pod serową pierzynką, serwowana w towarzystwie sosu pomidorowego i kwaśnej śmietany. Już po jednej porcji popadniecie w błogostan, a jeśli najdzie Was ochota na kolejną - nie krępujcie się, w końcu należy się nam coś od życia ;-) Koniecznie zjedzcie z ukochaną osobą, bo i kulinarnym szczęściem warto się dzielić.
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 488
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4427
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 488
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4427
Składniki
Pierś opłukać, pokroić na kawałki i zemleć w maszynce do mięsa na drobnych oczkach (wystarczy 1 raz). Na teflonowej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć na złoty kolor. Kiedy się zetnie (zmieni kolor na biało - szary), dodać przyprawę, dosolić i zetrzeć pieprz do smaku.
Mięso najlepiej jeszcze na patelni rozdrabniać drewnianą lub teflonową łyżką, aby jego kawałki były jak najmniejsze. Po usmażeniu odstawić z ognia i przestudzić. Do miski wsypać ugotowaną wcześniej kaszę, wrzucić indyka, oliwki przekrojone na pół oraz wcześniej pokrojone w grubszą kostkę pomidory suszone. Wymieszać całość, wbić jajka, jeśli zajdzie potrzeba - doprawić do smaku, ponownie wymieszać i odstawić na czas przygotowania kabaczków.
Kabaczki opłukać, odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na dwie części i wydrążyć gniazda nasienne (najlepiej łyżeczką do formowania kulek z owoców lub zwykłą do herbaty). Każdą z połówek ponakłuwać w kilku miejscach widelcem tak, by nie przebić się przez skórkę i osolić wnętrze. Po kilku minutach spłukać sól pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Nadziewać warzywa wcześniej przygotowanym farszem, na każdym położyć 1 plaster sera uprzednio pokrojony na ćwiartki.
Tak przygotowane warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym. W wysokim kubku wymieszać ciepłą wodę z koncentratem pomidorowym i kostką rosołową (lub Vegettą) , podlać zalewą cukinie. Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut. Po tym czasie ściągnąć folię, dołożyć po połowie plasterka sera na wierzch i piec jeszcze około kwadransa do delikatnego zrumienienia sera. Serwować polane sosem pomidorowym, w którym się dusiły i kwaśną śmietaną. Smacznego.