Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sos pasuje idealnie do kaczki.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 201
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 965
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 201
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 965
Składniki
Skórkę na piersiach kaczki naciąłem, natarłem solą i pieprzem, także od spodu. Rozgrzałem patelnię o grubym dnie, smażyłem kaczkę skórką od dołu 4 minuty na dużym ogniu, odwróciłem i smażyłem jeszcze 2 minuty. Zdjąłem z patelni , ułożyłem na ruszcie piekarnika, wcześniej rozgrzanego do 220 stopni C, pod spód wsunąłem blachę. Zapiekałem 20 minut. Na patelni zostawiłem 1-2 łyżki tłuszczu, na którym zeszkliłem posiekane szalotki. Po zrumienieniu wlałem bulion i sok, dodałem listki herbaty. Gotowałem bez przykrycia, aż pozostało 1-1/5 szklanki sosu. Odcedziłem przez sito, ponownie wlałem na patelnię, dodałem miód, zagotowałem. Wrzucałem po kawałku zimne masło, stale mieszając. Doprawiłem solą i pieprzem. Kaczkę polałem sosem, udekorowałem cząstkami pomarańczy obranymi z błonek.