Do góry

Dania główne Przepis na:

Kacze piersi w sosie miodowo-herbacianym

Kacze piersi w sosie miodowo-herbacianym

Autor:

Przepisów i artykułów: 955 Ocena: 17982

Dodano:

Odsłon: 2814

Ten sos pasuje idealnie do kaczki.

Składniki

  • 2 piersi kaczki
  • sól
  • pieprz
  • 4 szalotki
  • 500 ml bulionu z kury
  • 350 ml soku pomarańczowego
  • 5 łyżeczek herbaty w listkach
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki masła
  • 1 pomarańcza
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kacze piersi w sosie miodowo-herbacianym

Przygotowanie

  1. Skórkę na piersiach kaczki naciąłem, natarłem solą i pieprzem, także od spodu. Rozgrzałem patelnię o grubym dnie, smażyłem kaczkę skórką od dołu 4 minuty na dużym ogniu, odwróciłem i smażyłem jeszcze 2 minuty. Zdjąłem z patelni , ułożyłem na ruszcie piekarnika, wcześniej rozgrzanego do 220 stopni C, pod spód wsunąłem blachę. Zapiekałem 20 minut. Na patelni zostawiłem 1-2 łyżki tłuszczu, na którym zeszkliłem posiekane szalotki. Po zrumienieniu wlałem bulion i sok, dodałem listki herbaty. Gotowałem bez przykrycia, aż pozostało 1-1/5 szklanki sosu. Odcedziłem przez sito, ponownie wlałem na patelnię, dodałem miód, zagotowałem. Wrzucałem po kawałku zimne masło, stale mieszając. Doprawiłem solą i pieprzem.
    Kaczkę polałem sosem, udekorowałem cząstkami pomarańczy obranymi z błonek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 07 września 2019 eksperymentowalam juz z herbata, efekt jest swietny :)

https://smaker.pl/przepis-losos-w-pomaranczowo-herbacianym-sosie,169164,konhambos.html
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń