Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sos pasuje idealnie do kaczki.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2343
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3361
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1415
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2152
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2343
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3361
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1415
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2152
Składniki
Skórkę na piersiach kaczki naciąłem, natarłem solą i pieprzem, także od spodu. Rozgrzałem patelnię o grubym dnie, smażyłem kaczkę skórką od dołu 4 minuty na dużym ogniu, odwróciłem i smażyłem jeszcze 2 minuty. Zdjąłem z patelni , ułożyłem na ruszcie piekarnika, wcześniej rozgrzanego do 220 stopni C, pod spód wsunąłem blachę. Zapiekałem 20 minut. Na patelni zostawiłem 1-2 łyżki tłuszczu, na którym zeszkliłem posiekane szalotki. Po zrumienieniu wlałem bulion i sok, dodałem listki herbaty. Gotowałem bez przykrycia, aż pozostało 1-1/5 szklanki sosu. Odcedziłem przez sito, ponownie wlałem na patelnię, dodałem miód, zagotowałem. Wrzucałem po kawałku zimne masło, stale mieszając. Doprawiłem solą i pieprzem. Kaczkę polałem sosem, udekorowałem cząstkami pomarańczy obranymi z błonek.