Dziś na obiadek wymyśliłam kacze uda ale inaczej niż zawsze ponieważ mięso oddzieliłam od kości i wyszło fajne danie tym bardziej że duszone i sos sam się zrobił bez dodatku mąki. Już wiecie że mam swój drób dlatego każdego dnia mogę robić inne danie a to z kaczki, gęsi lub kurczaka brojler czy kury, fakt że moje mięso jest tak tłuste że bardzo często zbieram tłuszcz z robionych potraw bo kto by zjadł takie tłuste jedzenie. To prawda że dłużej gotuję czy też duszę lub piekę swojskie mięso ale smak wow ma fajny kleik po upieczeniu.
Kacze uda bez kości w sosie
Składniki
- 1,100 kg ud kaczych (mam swoje),
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka,
- 1 łyżka pieprzu cytrynowego.
- dodatkowo : 2 szklanki wody (szklanka pojemność 210 ml),
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny (mam od mamy),
- 0,5 łyżeczki przyprawy z solą.
Składniki
- 1,100 kg ud kaczych (mam swoje),
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka,
- 1 łyżka pieprzu cytrynowego.
- dodatkowo : 2 szklanki wody (szklanka pojemność 210 ml),
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny (mam od mamy),
- 0,5 łyżeczki przyprawy z solą.

Etapy przygotowania
Przygotować kacze uda, oddzielić kość od mięsa. Gotowe mięso położyć do miski. ( Proszę nie zwracać uwagi na deskę odcisnęła mi się gazeta, po oddzieleniu mięsa od kości każdy kawałek umyłam ).

Tak przygotowane kawałki mięsa posypać przyprawami i dokładnie wetrzeć je w mięso, odstawić na 15 minut aby mięso wchłonęło przyprawy.

Skórę na mięsie naciąć w każdym kawałku. Następnie kłaść mięso na rozgrzaną patelnię skórą do strony patelni i podsmażyć z obu stron na rumiano.

Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę z solą. Ułożyć usmażone mięso i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu wyparowania 1 szklanki wody.

Następnie odkryć pokrywkę i nadal dusić na wolnym ogniu do czasu aż będzie mięso mięciutkie i zrobi się sos .

Mój obiadek dziś podałam z ryżem oraz sos z mięsa kaczki i surówka z cebuli, ogórka kiszonego z olejem.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 1059
Ostatnio komentowane przepisy

Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 1059



Składniki
- 1,100 kg ud kaczych (mam swoje),
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka,
- 1 łyżka pieprzu cytrynowego.
- dodatkowo : 2 szklanki wody (szklanka pojemność 210 ml),
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny (mam od mamy),
- 0,5 łyżeczki przyprawy z solą.
Przygotować kacze uda, oddzielić kość od mięsa. Gotowe mięso położyć do miski. ( Proszę nie zwracać uwagi na deskę odcisnęła mi się gazeta, po oddzieleniu mięsa od kości każdy kawałek umyłam ).
Tak przygotowane kawałki mięsa posypać przyprawami i dokładnie wetrzeć je w mięso, odstawić na 15 minut aby mięso wchłonęło przyprawy.
Skórę na mięsie naciąć w każdym kawałku. Następnie kłaść mięso na rozgrzaną patelnię skórą do strony patelni i podsmażyć z obu stron na rumiano.
Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę z solą. Ułożyć usmażone mięso i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu wyparowania 1 szklanki wody.
Następnie odkryć pokrywkę i nadal dusić na wolnym ogniu do czasu aż będzie mięso mięciutkie i zrobi się sos .
Mój obiadek dziś podałam z ryżem oraz sos z mięsa kaczki i surówka z cebuli, ogórka kiszonego z olejem.